21 de juny, Dia Internacional de l’Educació No Sexista

Un any més tornem a recordar aquest dia, ja que queden molts aspectes per aconseguir i assolir respecte a aquest tema.

21 / 06 / 2022 | Intersindical

Un any més tornem a recordar aquest dia, ja que queden molts aspectes per aconseguir i assolir respecte a aquest tema.
Però què és l’educació no sexista? En poques paraules, és una educació on no existeix una divisió entre allò que s’espera de dones i homes d’acord amb els estereotips de gènere que hui existeixen a la societat, i on es promou el respecte i la valoració de la diversitat.
En primer lloc, hem d’incidir en l’objectiu de l’educació no sexista, que busca assolir la igualtat de gènere reduint aquests gestos amb to sexista. Es busca canviar la forma d’ensenyar i el tracte que els docents donen al seu alumnat. Per exemple, estudiants han declarat notar la diferència de temps que els docents dediquen a les xiquetes i xiquets. Cal eradicar aquestes pràctiques per assolir la plena igualtat de gènere, com s’observa això ha estat aconseguit només per 10 països, entre ells Suècia, Alemanya, Àustria, Dinamarca, Finlàndia, Eslovàquia, Portugal… Es recomana aplicar una educació no sexista mitjançant canvis en 3 eixos centrals:
  • Llenguatge: reflexionar sobre apel·latius estereotípics que fa servir el professorat per poder eliminar-los.
  • Disseny pedagògic: fa referència als canvis al currículum dels cursos ia l’ús de continguts que poden tenir trets sexistes.
  • Interaccions: analitzar com interrelacionen el professorat i l’alumnat. Es buscarà que l’o el docent fomenti el reconeixement i respecte de les i els estudiants que es relacionen de manera diferent.
D’altra banda, la UNESCO també va tenir la seva intervenció a favor de l’educació no sexista. Aquest organisme va denunciar la influència negativa que el sexisme i la desigualtat de gènere poden causar a la societat i escoles. Així, es va proposar de sensibilitzar el públic a través de llibres infantils i textos escolars.

Una proposta interessant és jugar als trencacontes, és a dir trencar els contes sexistes, alterant la seva trama i els seus personatges per crear personatges i situacions noves, que conserven parts del conte original, però que suposen una ruptura amb els estereotips sexistes.
L’educació coeducativa és un mètode educatiu basat en el principi de la igualtat i la no discriminació entre sexes que s’oposa a l’educació diferenciada de dones i homes i transcendeix l’educació mixta, com a proposta limitada a la reunió de persones en una mateixa institució.
Com podem assolir una educació no sexista?
En primer lloc, cal treballar a eradicar els prejudicis sexistes de la ment del professorat. Això és crucial, ja que aquests docents són els que s’encarreguen de consolidar la formació de l’alumnat. La seva manera de fer a l’aula de classes té un impacte visible. Un exemple són les opcions de carrera que les i els joves escullen producte d’estereotips de gènere.
Les famílies també han de promoure aquest tipus d’educació des de les llars.
Si bé l’educació no sexista és recomanable i necessària encara té desafiaments per afrontar. La seva implementació gairebé mai no és fàcil ja que requereix suport actiu de la comunitat i dels encarregats del material educatiu.
Des de l’Organització de Dones Intersindical volem reivindicar la necessitat de continuar defensant una educació feminista i, per tant, no sexista. Una educació que col·labore en la transformació d’aquesta societat en què vivim, que continua discriminant xiquetes i dones.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.