23 de setembre: Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Persones

Aquest 23 de setembre, amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Persones, denunciem aquesta esclavitud històrica. A nivell mundial, ascendeix a 1,8 milions de persones les víctimes de compravenda i explotació, de les quals 9 de cada 10 són dones i xiquetes.

22 / 09 / 2023 | Intersindical

Aquest 23 de setembre, amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Persones, denunciem aquesta esclavitud històrica que s’ha encebat especialment en dones i xiquetes. A nivell mundial, ascendeix a 1,8 milions de persones les víctimes de compravenda i explotació, sent majoritària la tracta amb finalitats sexuals de les quals 9 de cada 10 són dones i xiquetes.
En 2020, per primera vegada, va disminuir el nombre de víctimes detectades a tot el món, la qual cosa ens parla d’una menor capacitat institucional per a detectar a les víctimes i del desplaçament d’algunes formes de tràfic cap a ubicacions més ocultes. De l’últim informe de Tràfic de Persones 2020, elaborat per l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC) es desprén que la majoria de les víctimes de tràfic que aconsegueixen escapar, ho fan pels seus propis mitjans, són “acte rescatades”: hi ha més casos de víctimes que escapen i denuncien a les autoritats per iniciativa pròpia (41%) que casos en els quals les víctimes van ser localitzades per les autoritats (28%), membres de la comunitat i la societat civil (11%). Això és especialment alarmant si es té en compte que moltes víctimes poden no identificar-se com a tals o temen massa als seus explotadors com per a intentar escapar.
Aquest informe constata també que són les dones i xiquetes les més perjudicades en conflictes bèl·lics, catàstrofes naturals o èxodes migratoris. Així, la guerra a Ucraïna està elevant els riscos de tràfic per a la població desplaçada. I és, des dels punts més conflictius actualment, Àfrica i Mitjà Orient, d’on procedeix la majoria de les víctimes.
El canvi climàtic actual multiplica així mateix els riscos d’explotació. En 2021, 23,7 milions de persones es van veure desplaçades internament per catàstrofes naturals induïdes pel clima mentre que moltes altres van travessar fronteres per a escapar de la pobresa. Amb freqüència, la condició de persones migrants i la discriminació racial se sumen al fet de ser dona afegint grillons a la seua esclavitud.
L’Estat espanyol és un dels principals països de destinació i trànsit de víctimes de tràfic a Europa. Les xifres de consum de prostitució revelen que un terç dels homes reconeixen haver pagat diners per mantindre relacions, segons el CIS. I cada vegada són més joves els que perpetuen aquest sistema de compravenda de persones, segons l’Informe Joventut a l’Estat espanyol 2020, el 10,6% dels joves d’entre 15 i 29 anys reconeix haver pagat per sexe.
Actualment, la capacitat camaleónica de l’explotació sexual muta a noves maneres de consum de persones com recull la periodista Ana Martín Plaza en RTVE “Internet ha propiciat també noves formes de prostitució i ha permés l’existència de fòrums on els homes que paguen per sexe comenten i puntuen a les dones prostituïdes o el local on exerceixen”
La lluita feminista contra aquest pacte històric d’homes que esclavitzen dones ha rebut el passat 14 de setembre un suport sense precedents per part del Parlament Europeu, en aprovar l’ que, d’una banda, reconeix la prostitució com un sistema organitzat amb finalitats lucratius, un sistema intrínsecament violent, discriminatori i profundament inhumà que funciona com un negoci i crea un mercat, en el qual els proxenetes planifiquen i actuen per a assegurar i augmentar els seus mercats i en el qual els compradors de sexe exerceixen un paper fonamental per a incentivar-los. És a dir, una violència estructural a la qual les dones estan exposades de manera desproporcionada.
Així mateix, aquest informe demana un enfocament a escala de la Unió basat en el model nòrdic d’igualtat per a utilitzar de manera definitiva tots els instruments prometedors que han demostrat la seua eficàcia per a reduir el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual; exigeix la introducció de polítiques eficients que eliminen la pobresa i milloren la protecció social, aborden el fracàs escolar, promoguen l’educació, inclosa l’educació sobre sexualitat i relacions, i la igualtat d’oportunitats i de tracte, i l’establiment de polítiques inclusives que fomenten l’apoderament i la independència econòmica de les dones, juntament amb mesures que condemnen als qui les exploten.
Des d’ Intersindical Dones i Intersindical Valenciana celebrem l’aprovació d’aquest informe i continuarem lluitant pel compliment a les mesures proposades.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.