23 de setembre: Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i Tracta de Persones

El 23 de setembre és el dia Internacional contra l’explotació sexual i el tràfic de dones, xiquetes i xiquets.

23 / 09 / 2022 | Intersindical

El 23 de setembre és el dia Internacional contra l’explotació sexual i el tràfic de dones, xiquetes i xiquets.

D’acord amb la definició de tracta d’éssers humans elaborat amb motiu de la Convenció de les Nacions Unides contra la Delinqüència Organitzada Transnacional el desembre de l’any 2000, més conegut com el Protocol de Palerm la tracta és:

«Reclutament, transport, embarcament o recepció de persones, per mitjà d’amenaça, ús de la força, coacció, frau, engany, abús de poder o de situacions de vulnerabilitat, o mitjançant pagament o benefici econòmic en l’obtenció del consentiment d’una persona perquè cedisca el control sobre una altra amb el propòsit de la seva explotació. L’explotació inclou, com a mínim, la derivada de la prostitució i altres formes d’explotació sexual, treballs o serveis forçats, esclavitud o pràctiques similars, servitud i extracció d’òrgans».

El tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual és un acte menyspreable que a més d’una forma d’esclavitud, ja que obliga les persones en aquesta situació a treure beneficis per als altres, fa que es consideren els éssers humans com a mercaderia que es pot comprar i vendre. Les dades demostren que majoritàriament les persones que pateixen aquest tipus d’esclavatge són dones i xiquetes. Segons l’Informe Mundial sobre el Tracta de Persones 2020, publicat per l’Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC), un 50% de les víctimes de tràfic de persones al món són sotmeses a explotació sexual. El 65% de les víctimes del tràfic al món són dones i xiquetes.

Actualment aquest fet és preocupant i la globalització en què ens veiem immersos fa que tinga unes dimensions alarmants ja que genera grans beneficis. De fet, és un dels tres negocis il·lícits que genera més beneficis juntament amb el tràfic de drogues i d’armes.

D’altra banda, és també conegut que en situacions de crisi les persones més vulnerables són les que més fàcil poden caure en aquest tipus de trànsit de persones, aquí hi ha l’exemple de moltes dones i menors, fugint de la guerra d’Ucraïna acaben caiguent a les urpes d’aquestes màfies que es dediquen al segrest d’aquestes persones en situació de vulnerabilitat.

Des de Intersindical Valenciana i Intersindical Dones seguirem denunciant aquests fets, cal que la ciutadania sàpiga que el tràfic de dones per a l’explotació sexual és un delicte greu i que no han de col·laborar o mirar cap a una altra banda davant aquest tipus d’accions. Darrere de cada dona en situació d’explotació sexual hi ha màfies que s’estan lucrant. No siguem còmplices.

A més, hem de tindre clar que tota mena d’explotació sexual atenta contra drets fonamentals, com ara el dret a la llibertat, la integritat física, la llibertat sexual, la salut i sobretot la dignitat humana.

Denunciem el tràfic i l’explotació de dones i xiquetes i exigim que els governs tant de l’Estat espanyol com dels governs de la resta del món, així com les institucions internacionals (ONU, La Unió Europea, OIT, etc) prenguen les mesures necessàries per a l’eradicació d’aquests actes tan violents i que va en contra dels drets humans més elementals.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.