24 de maig: Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament

Fem visibles especialment a les dones dels continents que més pateixen les guerres, especialment les del continent africà.

23 / 05 / 2023 | Intersindical

El 24 de maig és un dia per a fer visibles a totes les dones que treballen en els cinc continents per una concepció de la Pau positiva, lligada a la justícia, a les lluites antimilitaristes i antipatriarcals, al treball pel Desarmament, contra els arsenals nuclears, contra les gegantesques despeses militars, per una Educació per a la Pau enfront de la militarització de les consciències, per un ecofeminisme oposat al poder de les grans corporacions que estan darrere de la gran crisi climàtica, les que s’enfronten a governs submisos als fabricants i comerciants d’armes…

Seguint a Françoise Vergès, autora del llibre “Un feminismo descolonial”, des del feminisme és necessari denunciar la falsa pau armada, denunciar l’enorme importància de l’economia armamentista als països del Nord, mentre cada vegada es dona menys protecció a persones vulnerables, xiquetes i xiquets, majors, persones malaltes, mentre s’empresona als col·lectius marginats, mentre l’economia capitalista provoca una catàstrofe climàtica. Els països enriquits ho són gràcies a les colònies, als països empobrits del Sud. Per això és necessari recuperar el concepte de Pau revolucionària de Rosa Luxemburg. I és l’hora de reconnectar els moviments ciutadans capaços de provocar canvis socials, el feminisme, l’ecologisme contra la crisi climàtica, l’antimilitarisme. Si no som capaços de reconnectar aquests moviments, no estarem a l’altura del desafiament mundial.

Des d’Intersindical Dones i l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical declarem que no es pot parlar de Pau mentre hi haja dones que pateixen explotació laboral, racialització, treballs que posen en risc la seua salut, invisibilització, salaris de misèria, agressions i assetjaments sexuals i sexistes. Com recorda Angela Davis, el feminisme, més enllà de la igualtat de gènere, ha de fer-se càrrec dels desafiaments d’una humanitat enfrontada a la seua pròpia desaparició. Això ho sabien les feministes que lluitaven en els anys huitanta contra les armes i les bases nuclears.

Enfront de l’extrema dreta que col·loca al seu cap a figures com Palin, Le Pen o Meloni, el feminisme té la tasca de denunciar com capitalisme, racisme, sexisme i imperialisme van units, juntament amb la militarització accelerada de la societat.

Una vegada més podem mirar a les feministes antimilitaristes colombianes quan declaren: Per a la Pau és tot, per a la guerra res.

Enllaços:

FEMINISME DESCOLONIAL

https://ctxt.es/es/20221201/politica/41377/francoise-verges-feminismo-decolonial-francia-entrevista-antirracismo-islas-reunion.htm

DESPESES MILITARS

https://centredelas.org/wp-content/uploads/2023/04/llamamiento-gdams-2023_cast.docx.pdf

ECOFEMINISME, LLUITA CONTRA EL PODER CORPORATIU

https://www.ecuadoretxea.org/manual-ecofeminista-para-luchar-contra-el-poder-corporativo/

FEINDEF MADRID- DONES DE NEGRE

https://mujeresdenegromadrid.blogspot.com/2023/05/la-paz-y-el-desarme-una-propuesta.html

PER A la GUERRA RES, COLÒMBIA

https://www.youtube.com/watch?v=0t8c2v1ubd0




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.