25 abril: Dia Internacional de les Xiquetes en les TIC

La bretxa digital és una preocupació important en la societat actual, ja que pot contribuir a la desigualtat i a l’exclusió social. Esta bretxa es referix no sols a l’accés a la tecnologia, sinó també a la capacitat d’utilitzar-la de manera efectiva. Factors com el nivell educatiu, l’edat, el gènere, la situació econòmica i la diversitat funcional poden influir en la vulnerabilitat de les persones davant esta bretxa. És fonamental abordar estos desafiaments per a garantir que tots tinguen igualtat d’oportunitats en el món digital.

24 / 04 / 2024 | Intersindical

El 25 d’abril se celebra el Dia Internacional de les Xiquetes en les TIC. Esta data va ser instaurada en 2010 per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), amb l’objectiu de tancar la bretxa digital de gènere. Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) exercixen un paper fonamental en el nostre món en constant avanç. No obstant això, la bretxa de gènere també es manifesta en l’àmbit digital, especialment per a generacions de dones que estan més allunyades de l’actualitat. Factors com la ubicació geogràfica, els recursos econòmics, l’educació i l’idioma influïxen directament en esta bretxa.

Per a abordar esta desigualtat, és crucial educar a les nostres xiquetes en les TIC des d’una edat primerenca. Ací hi ha algunes solucions que hem d’implementar:

Eliminar estereotips: Hem de desafiar la idea que les tecnologies són només per a xiquets i fomentar referents femenins en estos camps.

Alfabetització digital: Els governs han de proporcionar alfabetització digital a dones que no van tindre accés a les TIC a causa de la seua edat o circumstàncies socials i de gènere.

Apoderament des de les aules: Les xiquetes de hui són les dones del futur. Per tant, hem de fomentar el seu apoderament a través de l’educació en tecnologia.

I és que per a mostra un botó, en un món on els noms de Mark Zuckerberg i Larry Page ressonen com a campanes d’església, la història de Hedy Lamarr s’esvaïx en el soroll digital, és cert que la història de Hedy Lamarr és un exemple impactant de com les contribucions de les dones en el camp de la tecnologia sovint es passen per alt o minimitzen on està el reconeixement? Per què no veiem a Hedy Lamarr en els llibres d’història de la tecnologia al costat de Steve Jobs o Bill Gates? La resposta és tan simple com trista: la misogínia i el sexisme persistixen fins i tot en els camps més avançats.
Lamarr, va ser la dona que va revolucionar la comunicació sense fil i va ser relegada a l’oblit. La seua història és un recordatori dolorós que el patriarcat no sols es manifesta a les sales de juntes i els parlaments, sinó també en els llibres de text i les pantalles de cinema.

Llavors, ací estem, en un món on les ones invisibles ens connecten a través de Wi-Fi, mentres la memòria de Hedy Lamarr s’esvaïx en la boira del temps. És hora de reconéixer el seu llegat i donar-li el lloc que mereix en la història de la tecnologia.

Des d’Intersindical Valenciana i Intersindical Dones, instem la societat en el seu conjunt (educadores i educadors, famílies, governs, empreses tecnològiques, mitjans de comunicació, etc.) a actuar per a reduir esta bretxa digital de gènere, que afecta no sols les dones, sinó a tota la societat.

Intersindical Valenciana i Intersindical Dones
25 d’abril de 2024




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.