25 de juliol:Dia Internacional de la Dona Afrodescendent

Les dones afrodescendents pateixen una doble discriminació dins de la nostra societat: la discriminació per gènere i per raça

25 / 07 / 2023 | Intersindical

El 25 de juliol es commemora el 31 aniversari del Dia Internacional de la Dona Afrodescendent. Aquest dia es va començar a celebrar gràcies a la decisió d’un conjunt de dones de 32 països diferents d’Amèrica Llatina que van veure la necessitat de lluitar contra el racisme també des de la perspectiva de gènere.

Per desgràcia, i en contra del que moltes persones (homes i dones) pensen, encara hui dia les dones afrodescendents pateixen una doble discriminació dins de la nostra societat: la discriminació per gènere i per raça.

Alguns dels estereotips contra els quals continuen lluitant les dones negres en el segle XXI són els de dona erotitzada, fogosa, sexualitzada, submisa, aprofitada i fins i tot amb mal caràcter, entre altres. A part dels estereotips esmentats anteriorment, aquest col·lectiu també pateix una forta violència verbal i nombroses microagressions en el seu dia a dia per la seua condició. Dirigint-se a elles o fent-los comentaris com: “negra de merda”, “les teues faccions són tan fines que no sembles negra”, “és una negra molt treballadora”, “m’encanta quan vens amb els cabells allisats, sembles molt més professional”, “eres molt intel·ligent, no m’ho imaginava”, “oh! eres negra i no balles?”….

Segons un estudi fet per l’ONG Moviment per la Pau, més d’un 60% de les dones afrodescendents se senten discriminades pel color de la seua pell especialment en l’àmbit laboral i a l’hora d’accedir a un habitatge. Aspectes clau a l’hora d’aconseguir l’estabilitat i tranquil·litat en la seua vida.

En el cas d’aquest col·lectiu, la discriminació racial, s’ajunta amb altres discriminacions: menys oportunitats d’aconseguir les mesures de conciliació familiar i els permisos per maternitat; sou inferior al dels homes dins del mateix sector, i la incessable violència masclista que està més viva que mai.

Com a societat i com a persones individuals no sols és el nostre deure reconéixer l’existència de les diferents discriminacions que pateix aquest col·lectiu, sinó que hem de fer tot el que estiga al nostre abast per a continuar lluitant amb la finalitat d’aconseguir que desapareguen.

Des d’Intersindical Dones i Intersindical Valenciana volem donar tot el nostre suport a totes elles, no esteu soles!
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.