25N DIA INTERNACIONAL DE L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

El 25N,  serà un homenatge doble, amb la mirada posada en la lluita per la justícia i la protecció de les dones, i amb el cor al costat de les persones que han patit les conseqüències d’aquesta terrible Dana.

Intersindical Dones
Intersindical Dones
18 / 11 / 2024 | Intersindical

La violència contra les dones és un problema estructural profundament arrelat en les desigualtats de gènere i en la discriminació persistent. Aquesta violència es manifesta en múltiples formes, com la física, sexual, psicològica i econòmica, i pot ocórrer tant en l’àmbit privat com en el públic.

La coeducació és fonamental per construir un futur sense violències contra les dones.

El 25N,  serà un homenatge doble, amb la mirada posada en la lluita per la justícia i la protecció de les dones, i amb el cor al costat de les persones que han patit les conseqüències d’aquesta terrible Dana.

Des d’Intersindical Dones, unim la nostra veu de dol amb la de totes les persones que han perdut algú o han viscut la tragèdia de prop. Així mateix, aquest record és també una crida per visibilitzar les desigualtats i vulnerabilitats que patim les dones en moments d’emergència i de crisi, i reivindicar més que mai la necessitat d’unes polítiques socials que ens protegeixen en totes les circumstàncies.

La violència contra les dones és un problema estructural profundament arrelat en les desigualtats de gènere i en la discriminació persistent. Aquesta violència es manifesta en múltiples formes, com la física, sexual, psicològica i econòmica, i pot ocórrer tant en l’àmbit privat com en el públic. Les conseqüències són devastadores i afecten les dones en totes les etapes de la vida, sense distingir entre cultures o classes socials.

La lluita contra aquesta violència requereix una resposta integral, que inclou l’educació per a la igualtat de gènere i un sistema de justícia que sancione adequadament els agressors, evitant així la impunitat. Transformar les normes socials i els rols de gènere és fonamental per aconseguir una societat més equitativa.

Entre les formes més comunes de violència, destaca la violència física infligida per parelles íntimes, així com altres pràctiques abusives com el tràfic de dones o la mutilació genital femenina. La sensibilització i l’acció política són crucials per afrontar aquest problema global i construir un futur lliure de violència per a totes les dones.

Enguany es compleixen 20 anys de la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Génere, una legislació pionera a l’ Estat Espanyol que va establir un marc integral per combatre la violència masclista. Aquesta llei va ser un gran avanç en la lluita pels drets de les dones, ja que va reconèixer la violència de gènere com un problema estructural que afecta àmbits com el familiar, el laboral, el social i el comunitari.

Entre les seves aportacions principals destaquen:

  • La creació de jutjats específics de violència sobre la dona, especialitzats en aquests casos.
  • Mesures de protecció per a les víctimes, com l’ordre d’allunyament i altres mecanismes preventius.
  • Plans d’educació i sensibilització, dirigits a prevenir i conscienciar sobre la violència de gènere des d’edats primerenques.
  • Mesures per a la reinserció laboral i social de les supervivents.

Tot i els avanços que aquesta norma ha significat, la violència de gènere continua sent un problema greu, i la seva aplicació ha requerit millores i adaptacions per respondre als nous reptes socials. Aquesta commemoració és una oportunitat per reflexionar sobre els èxits aconseguits i per reforçar el compromís col·lectiu per eradicar aquesta xacra.

És fonamental seguir impulsant polítiques que aborden aquesta problemàtica des d’una perspectiva integral i feminista.
Davant d’un govern d’ultradreta que nega o minimitza la violència de gènere i rebutja les polítiques socials, la sensibilització i la pressió política esdevenen eines imprescindibles per combatre aquesta realitat.

Aquest tipus de govern no només obstaculitza el progrés en la lluita contra la violència de gènere, sinó que sovint busca desmantellar o reduir els recursos dedicats a la protecció de les dones i a la promoció d’una societat igualitària.

La coeducació és fonamental per construir un futur sense violències contra les dones.

Promoure la igualtat de gènere des de les primeres etapes de l’educació ajuda a desafiar els rols tradicionals i les normes que perpetuen la discriminació. Mitjançant la coeducació, es fomenta el respecte, la comprensió i la convivència entre sexes, contribuint a reduir les actituds i comportaments violents.

Al defensar la coeducació, no només busquem prevenir la violència, sinó també empoderar les noves generacions perquè construeixen relacions sanes i igualitàries. Aquesta perspectiva educativa és clau per canviar la cultura i les dinàmiques socials que han perpetuat la violència de gènere. La formació en valors de respecte i igualtat és un pas essencial cap a una societat més justa i segura per a tothom.

D’altra banda, encara molts països tenen legislacions precàries contra la violència de gènere, pel fet que el seu abordatge a través de les polítiques públiques no és transversal i és sens dubte insuficient. Juntament amb diferències culturals, la forma en què les inequitats de gènere es produeixen està relacionada amb les possibilitats que brinden els sistemes polítics, econòmics, sanitaris i de seguretat social en cada país per al desenvolupament dels seus ciutadans. Les polítiques públiques reforcen o minoren l’impacte del gènere sobre la salut de les dones i els homes, perquè no existeixen polítiques neutres sinó solament “cegues al gènere”. En aquest sentit, l’ordre social, el funcionament jurídic, institucional, les polítiques i els programes poden contribuir a una major igualtat o mantenir i fins i tot aprofundir i construir noves desigualtats.

No es pot continuar així, el 25N és un dia per a exigir als governs que paralitzen aquesta atrocitat el més prompte possible,però no pot quedar en una data assenyalada i l’endemà es convertisca en un dia més de reivindicacions fins al següent any. A més a més no es pot negar la violència masclista i anomenar-la intrafamiliar.

Criatures, dones assassinades i menors orfens des de novembre de 2023 fins a novembre de 2024.

Aquestes xifres són esgarrifoses i ens recorden la cruesa de la violència masclista, que no només afecta les dones, sinó també les criatures i les seves famílies. Cada vida perduda és una tragèdia que posa en evidència la necessitat urgent de continuar lluitant per erradicar aquesta xacra social.
La dada de 12 criatures assassinades és especialment colpidora, ja que reflecteix com la violència masclista impacta les persones més vulnerables, que sovint esdevenen víctimes en l’entorn familiar.

Els 55 assassinats de dones són un crit d’alerta que ens obliga a exigir més recursos per a la prevenció i la protecció, a més de polítiques que vagin més enllà de mesures puntuals i treballin per un canvi estructural.

Els 33 menors orfes són una altra dimensió d’aquesta violència, que deixa cicatrius profundes en les vides de persones que han perdut les seves mares de manera brutal.

Aquest panorama exigeix accions contundents i coordinades entre governs, institucions i societat civil. Entre altres mesures, cal:

  • Augmentar els recursos per a la protecció de les víctimes i els seus fills/es.
  • Millorar la formació dels professionals de l’àmbit judicial, sanitari i educatiu en matèria de violència de gènere.
  • Treballar en l’educació des de ben joves per prevenir actituds masclistes i violentes.

Cal també que la societat no deixe d’alçar la veu per les víctimes i es mantinga ferma en la denúncia d’aquestes violències.

Per tot açò des d’Intersindical Dones animem a omplir els nostres carrers dels nostres pobles i ciutats el proper 25 de novembre per cridar juntes:

“Ens volem vives!”

  • “No són mortes, són assassinades”
  • “De la por a la ràbia!”
  • “Ocupem juntes els carrers!”
  • “Prou agressions contra les dones”
  • “La nit és nostra, cap agressió sense resposta”
  • “Si en toquen una, ens toquen a totes”
  • “Ni una menys!”
  • “En lluita contra la violència patriarcal”

MANIFESTACIONS I CONCENTRACIONS 25N:

Alacant: Concentració 25N a les 19 hores ,avinguda Constitució
Castelló: Manifestació 25N a les 19 hores eixida Plaça de les Aules
València: Manifestació 25N a les 19 hores Porta de la Mar




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.