26 d’abril 2024, Dia de la Visibilitat Lèsbica

Des d’Intersindical Dones, el dia 26 d’abril seguirem reivindicant un any més, el Dia de la Visibilitat Lèsbica, una data per a per a continuar avançant en la lluita per la igualtat de drets i oportunitats, acceptació social i seguretat a tot el món per a les dones lesbianes.

25 / 04 / 2024 | Intersindical

Parlar de visibilitat és parlar de llibertat, és fonamental com a ferramenta en la lluita dels drets de les dones lesbianes i la diversitat sexual de les dones per a gaudir del seu desenvolupament personal i social, contribuint a la seua normalització, sobretot en espais públics.

El col·lectiu LGTBI+ remarca la importància d’eliminar la doble discriminació que pateixen les dones lesbianes, primer pel seu gènere i segon per la seua orientació sexual, segons denúncia la pròpia Organització de les Nacions Unides (ONU), assenyala que actualment les lesbianes suporten els prejuís i estereotips discriminatoris ocasionats per una societat que fomenten comportaments violents contra elles.

En la societat heteropatrialcal en la qual vivim, considera que la vida sexe-afectiva de la gent només és pública quan eres heterosexual, mentres a les persones del col·lectiu LGTBI+ amb orientacions sexuals o identitats de gènere diferents es demana que s’amaguen, implicant una discriminació.

El Dia de la Visibilitat Lèsbica és un dia molt rellevant, tant per al moviment LGTB+ com per al moviment feminista. Posa de manifest la necessitat de comptar amb dones lesbianes referents en tots els àmbits de la vida. És imprescindible normalitzar la seua presència en la societat, la política, la cultura o el món laboral de cara a les noves generacions. Al nostre País Valencià, fa prop de 5 anys, ja es va manifestar que faltaven referents de dones lesbianes en quasi tots els sectors, perquè no hi ha referents públics. Encara queda molt camí per fer.

En l’àmbit educatiu demanem a les Administracions Públiques que es duguen a terme mesures orientades a l’educació en la diversitat sexual i de gènere. Es fa necessari tallar des de l’arrel els prejuís culturals que des de la infància es venen transmetent any rere any, provocant greus casos d’atacs i assetjament a les aules, que han portat a molts menors fins i tot al límit del suïcidi. No podem consentir que estos fets continuen ocorrent davant la indiferència de les institucions públiques i la societat.

Finalment, no podem oblidar la situació de les dones lesbianes que viuen en països on l’homosexualitat continua sent un delicte, i on les dones patixen especialment una doble i discriminació, per ser dona, i per ser dona lesbiana. Països on encara a una dona li la pot empresonar per la seua orientació sexual, li la pot maltractar i violar. Des de països on hem aconseguit seguretat jurídica estem obligades a reclamar als nostres polítics i a les institucions internacionals que prenguen les mesures necessàries per a defendre la integritat física i moral de totes eixes dones.

Un dels temes més importants a tractar en este dia és el dret que han de tindre totes les dones a ser mares, posar fi a la discriminació en l’accés als tractaments de reproducció assistida a través de la sanitat pública. L’accés a la salut i als seus drets reproductius en molts llocs, encara se’ls nega l’accés a tractaments de fertilitat, atenció obstètrica i altres servicis de salut específics per a dones.

Per tot això, un any més, des d’Intersindical Dones, en el Dia de la Visibilitat Lèsbica volem insistir en la necessitat de polítiques actives que afavorisquen la integració, fomenten l’educació en la diversitat i erradiquen tota discriminació, com a ciutadanes de ple, en una societat democràtica i moderna com és la nostra, sense pors, sense excuses, amb Visibilitat pel teu dret a ser feliç.

Intersindical Dones
26 d’abril 2024




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.