28 maig: Dia Internacional d’Acció per la Salut de la Dona

Des d’Intersindical Dones fem una crida pública a totes les administracions perquè complisquen el mandat constitucional de protegir la salut de les dones en tot el seu cicle vital infància, adolescència, joventut, adultesa i ancianitat.

28 / 05 / 2024 | Intersindical

      Des de fa ja més de tres dècades es va establir el 28 de maig com el Dia Internacional d’Acció per la Salut de la Dona. Este dia té com a propòsit reivindicar el dret a la salut de les dones, sense restriccions ideològiques o de gènere, i al llarg de tot el seu cicle de vida, posant l’accent principalment en la part més oblidada de la salut femenina, la salut sexual, reproductiva i afectiva. Alguns dels grans reptes de la medicina són la Salut Mental, a Espanya el consum de substàncies psicoactives, especialment els antidepressius, està disparat. Encara s’estan avaluant els efectes a llarg termini que ha tingut la pandèmia en la població, però els psiquiatres porten mesos advertint de l’augment exagerat de patologia mental en tots els sectors socials, especialment en la franja de l’adolescència.

Segons l’últim informe de les Nacions Unides, la salut de les dones i les xiquetes està influenciada per la biologia, relacionada amb el sexe, el gènere i altres determinants socials, no obstant això, la ciència que sosté eixa salut, no posseïx una visió feminista, és més, hui dia encara hi ha múltiples estudis farmacològics,en els quals no és present la perspectiva de gènere, tenint greus conseqüències en la vida de les dones, perquè les investigacions farmacològiques i metgesses tenen com a objecte un home de raça blanca de 80 quilos de pes, sense tindre en compte les variables físic-psíquiques de les dones. Això provoca que hi haja malalties en auge com els Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) en les quals les xiquetes estan infradiagnosticades, al no tindre test o protocols per a elles.

Esta falta de visió feminista es traduïx en professionals sanitaris i sociosanitaris amb una visió androcèntrica de la salut, la qual cosa fa que les malalties que afecten en exclusiva o en grau més alt a les dones estiguen infradiagnosticades o fins i tot desmerescudes com a patologies, com en el cas de la fibromiàlgia, l’endometriosi incapacitant o l’auge dels trastorns psicològics i la dependència farmacològica d’antidepressius en la població femenina.
Tot això sense oblidar l’auge de la violència obstètrica, els problemes per a interrompre l’embaràs de manera voluntària, l’auge de les malalties de transmissió sexual, la importació de costums arcaics i destructors de la identitat sexual femenina com són les mutilacions genitals.

La salut de les dones no sols no està sent protegida, sinó que està sent atacada des dels sectors més retrògrads de la societat atacant drets que pensàvem que estaven plenament afermats com són el dret a l’avortament i el dret a l’educació sexe-afectiva (pin parental).

És per això que des d’Intersindical Valenciana i especialment des d’Intersindical Dones fem una crida pública a totes les administracions perquè complisquen el mandat constitucional de protegir la salut de les dones en tot el seu cicle vital infància, adolescència, joventut, adultesa i ancianitat.

      28 de maig

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.