30 de març: Dia de les Treballadores de la Llar i les cures

29 / 03 / 2022 | Alhaya Talavera

Ja fa 34 anys que el primer Congrés de la Confederació Llatinoamericana i del Carib de Treballadores de la Llar va proclamar el 30 de març com el “Dia Internacional de les Treballadores de la Llar”. Per primera vegada, es van posar sobre la taula les discriminacions vinculades a aquesta feina, que és realitzada en la seva immensa majoria per dones. Més de tres dècades després, continua sent una data poc coneguda per a la societat en general i poc reconeguda per les institucions, fins al punt que l’ONU global encara no ho commemora o que no va ser fins al 2011 que l’OIT va publicar el conveni 189, que pretén assegurar el “Treball Decent per als Treballadors/es Domèstiques/us”. I afirmem que pretén però no aconsegueix, ja que no s’ha vist prou millora la regularització d’aquestes treballadores.

Les treballadores de la llar i les cures pateixen un altíssim grau de precarietat. El nivell de contractació és escàs, amb xifres oficials que no mostren la situació real; les condicions laborals són dolentes, amb horaris canviants, considerables càrregues físiques i mentals, i amb centres de treball que són domicilis particulars on la inspecció de treball no pot arribar; els salaris són baixos, a causa de l’alt grau de parcialitat i eventualitat; les seves malalties professionals no estan reconegudes, com passa amb tantes professions feminitzades.

Es dóna la circumstància, a més, que la immensa majoria són dones migrants, que han deixat les famílies a milers de quilòmetres per cuidar les nostres, i per fugir de la pobresa o dels conflictes. Com a persones, com a dones, com a treballadores essencials, mereixen un reconeixement de la societat que es tradueixi en la garantia dels seus drets laborals.

Des de la Intersindical Valenciana i l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical denunciem la situació que viuen les empleades de la llar a l’estat espanyol, que no ha dut a terme cap mesura per dignificar i regularitzar la feina que fan aquestes dones.

En aquest sentit, exigim que es ratifique immediatament el conveni 189 de l’OIT, que demana la dignificació de les treballadores de la llar i les cures; que s’elimine l’esmena 6777, que retarda la plena incorporació a la seguretat social al 2024; i que es derogue sense més demora la llei d’estrangeria, que constitueix un obstacle insalvable i injustificable per a tots els migrants. Volem la regularització ja!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.