5 de setembre: Dia Internacional de la Dona Indígena

Les dones indígenes han sigut part molt important en les lluites dels seus pobles, d’igual forma són conegudes com a garants de la cultura i juguen un paper fonamental en les seues famílies i les seues comunitats, tant en l’àmbit nacional com internacional.

05 / 09 / 2023 | Intersindical

En el Dia Internacional de les Dones Indígenes, des d’Intersindical Dones volem visibilitzar aquest dia i destacar el paper tan important que juguen aquestes dones. Mantenen i defensen la identitat dels seus pobles i per això és important que ocupen un lloc rellevant tant en la llar i la família, com en la política, economia i cultura. Les desigualtats a Amèrica Llatina i el Carib respecte a les dones s’accentua més en les dones indígenes. Elles representen la meitat de la població al costat de la resta de dones no indígenes.

Les dones indígenes han sigut part molt important en les lluites dels seus pobles, d’igual forma són conegudes com a garants de la cultura i juguen un paper fonamental en les seues famílies i les seues comunitats, tant en l’àmbit nacional com internacional. Lamentablement, elles enfronten múltiples obstacles al llarg de la seua vida ―per exemple, reduïdes oportunitats per a accedir al mercat laboral, dificultat per a tindre accés als serveis de salut i educació, taxes elevades d’analfabetisme, poca participació en el procés polític, falta d’accés a alimentació i aigua, així com patir violència domèstica―. D’aquesta manera, la supressió política, social i econòmica de les dones indígenes contribueix a una situació constant de discriminació, que les torna particularment susceptibles a diversos actes de violència.

La Plataforma CEDAW va adoptar en 2022 la Recomanació General 39 sobre els drets de les dones i les xiquetes indígenes en les quals demana als Estats que desenvolupen i apliquen polítiques integrals per a protegir els seus drets humans. És molt important que els Estats posen en marxa les seues polítiques incloent a les dones indígenes i erradiquen tot tipus de violències cap a elles.

Des d’Intersindical Dones apostem perquè la veu d’aquestes dones s’escolten als seus països perquè són elles les que transmeten la cultura, les llengües i les seues tradicions, així com, el seu compromís amb el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.

5 de setembre de 2023

Intersindical Dones




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.