6 de Febrer, Dia Internacional Contra la Mutilació Genital Femenina

05 / 02 / 2016 | Intersindical

Segons l’Organització Mundial de la Salut, la Mutilació Genital Femenina és reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de les dones i xiquetes. Reflecteix una desigualtat entre els sexes molt arrelada, i constitueix una forma extrema de discriminació de la dona. És practicada quasi sempre en xiquetes i constitueix una violació dels drets de la infància. Així mateix, viola els drets a la salut, a la seguretat i la integritat física, el dret a no ser sotmesa a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos en què el procediment acaba produint la mort. 


140 milions de dones i xiquetes que pateixen les conseqüències de la MGF

En el món hi ha uns 140 milions de dones i xiquetes que pateixen les conseqüències de la Mutilació Genital Femenina. Es calcula que a Àfrica s’han realitzat a aproximadament a 92 milions de xiquetes de 10 anys o més. Aquestes pràctiques són més freqüents en les regions occidental, oriental i nord-oriental d’Àfrica, en alguns països d’Àsia i de l’Orient Mitjà. 

El 27 de novembre del 2011, l’Assemblea General de l’ONU va aprovar per primera vegada una resolució que condemnava la MGF, exigint als estats membres la seua prohibició i càstig al considerar-la una violència de efectes irreversibles que nega els drets humans fonamentals a dones i xiqueres i amenaçar la salut   mental, sexual i reproductiva de les dones i posar en risc la seua vulnerabilitat al VIH. 

Intersindical està radicalment en contra d’aquesta brutal pràctica, que no solament es fa aquests països, sinó també dins de les nostres fronteres. Segons un estudi realitzat per la fundació Wassu-UAB presentat en la seua edició del Mapa de Mutilació Genital Femenina del 2012, a Espanya, 17.000 xiquetes menors de 15 anys, procedents de famílies africanes, estan en risc.
Catalunya concentra el 36,6% del total d’aquestes joves, amb més de 6.000 xiques en situació de risc, unes 2.000 més que en el 2008, mentre que el municipi espanyol amb més dones menors procedents de països on es practica Mutilació Genital Femenina és Saragossa, amb 818 en risc de patir-la. Per a dur a terme la mutilació d’aquestes xiquetes solen aprofitar el període vacacional que passen en els seus països d’origen, ja que en l’Estat espanyol és il·legal, el delicte del qual és penat amb fins a 12 anys de presó. Així, en aquest sentit es fa a les xiquetes víctimes tant de la tradició com de la llei.
La prevenció amb polítiques socials, sanitàries i educatives, és imprescindible per a començar a eradicar aquesta forma de violència cap a les dones. Els esforços per a acabar amb la MGF han de centrar-se en la investigació, el treball amb les comunitats i el canvi de les polítiques públiques.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.