Intersindical Valenciana se suma a la conmemoració contra la mutilació genital femenina

6 de febrer, Dia Internacional de Tolerància Cero amb la Mutilació Genital Femenina

05 / 02 / 2022 | Alhaya Talavera

La mutilació genital femenina (MGF) comprèn tots els procediments consistents en la resecció parcial o total dels genitals externs femenins, així com altres lesions dels òrgans genitals femenins per motius no mèdics. Els procediments de MGF es practiquen en la majoria dels casos a la infància, en algun moment entre la lactància i l’adolescència, i ocasionalment a l’edat adulta.

El 2016, un article d’UNICEF xifrava en més de tres milions el nombre de xiquetes que corren el risc de patir MGF i en més de 200 milions la quantitat de dones i xiquetes vives que havien estat objecte de la MGF. Se sap que la pràctica, tant tradicional com medicalitzada, es concentra en almenys 30 països d’Àfrica, Orient Mitjà i Àsia.

La MGF és reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de les dones i xiquetes. Reflecteix una desigualtat entre els sexes molt arrelada i constitueix una forma extrema de discriminació de la dona. Així mateix, viola els drets a la salut, la seguretat i la integritat física, el dret a no ser sotmesa a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos que el procediment acaba produint la mort.

El cas del Sudan, un motiu per a l’esperança

L’any 2013 es va posar en marxa un programa multisectorial d’ajuda al Govern del Sudan per posar fi a la mutilació genital femenina en un país on gairebé el 87% de les dones eren sotmeses a la MGF, segons un informe de les Nacions Unides del 2014.
L’OMS, en col·laboració amb el Ministeri de Salut, les escoles de parteria, les associacions de professionals sanitaris i els organismes reguladors del Sudan, s’imparteix formació per evitar que el personal sanitari practique aquestes mutilacions, advertint del dany causat per la mutilació genital femenina. L’any 2018 gairebé 1000 professionals havien cursat la formació i més de 2700 metges sudanesos s’havien compromès a abandonar aquesta pràctica i la seva medicalització.
Paral·lelament, amb l’objectiu d’informar les xiquetes dels danys que causa la mutilació genital, en col·laboració amb el Ministeri d’Educació i el Ministeri de Salut, es va elaborar material educatiu sobre aquesta pràctica que es va incorporar als plans d’estudis de les escoles , a les quals acudeixen més del 70% de les nenes. Gràcies a això, moltes dones sudaneses saben avui dia que la mutilació genital no és un ritual religiós i que té greus efectes negatius en la salut a curt i llarg termini.

El maig del 2020, el primer ministre sudanès acabat de dimitir, Abdul·là Hamdok, va proposar una reforma legal històrica que penalitzava amb tres anys de presó i una multa a qualsevol persona que practiqués qualsevol tipus de mutilació genital femenina dins d’un establiment mèdic o en un altre lloc.

Encara que amb més lentitud i dificultats de les desitjades, el cas del Sudan demostra que la cooperació i la pressió internacional per millorar l’educació i la salut de les dones aconsegueixen canvis socials, reparen danys causats per néixer dona, salven vides. Per això, des de Intersindical Valenciana denunciem, una vegada més, qualsevol violació dels drets humans; però avui, 6 de febrer, exigim que els governs es comprometen a fer complir la llei de tolerància zero per a la mutliació genital femenina.

Si ho desitges, pots contribuir a la difusió i denúncia contra la MGF compartint la campanya “Una part de mi”, campanya cinematogràfica que crida a l’esperança a través de tres supervivents a la mutilació genital femenina amb l’objectiu de difondre la consciència per posar fi.

Més informació a:
Organització Mundial de la Salut (OMS)
International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO)




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.