21 de juny: Dia Internacional de l’Educació no Sexista

L’escola coeducativa es proposa salvar tot el positiu de l’experiència col·lectiva de les dones i dels homes i acostar-se a cada persona en la seua individualitat i singularitat per a potenciar que des de la seua llibertat vaja triant qui vol ser al marge dels estereotips sexistes i quin serà la seua col·laboració a la justícia i llibertat col·lectives.
María José Urruzola Zabalza, 2003
Jornades de treball amb el professorat d’escoles pilot del Projecte NAHIKO

20 / 06 / 2023 | Intersindical

L’escola coeducativa es proposa salvar tot el positiu de l’experiència col·lectiva de les dones i dels homes i acostar-se a cada persona en la seua individualitat i singularitat per a potenciar que des de la seua llibertat vaja triant qui vol ser al marge dels estereotips sexistes i quin serà la seua col·laboració a la justícia i llibertat col·lectives.

María José Urruzola Zabalza, 2003
Jornades de treball amb el professorat d’escoles pilot del Projecte NAHIKO

Pocs objectius hi ha en l’educació amb major suport normatiu que la coeducació. Obliguen a educar per a la igualtat tres lleis orgàniques i les corresponents lleis d’igualtat autonòmiques i no és d’ara, ja existeix aquesta obligació des de fa dècades. Caldria pensar, per tant, que amb una llei vigent des de 2004 (Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere), i les següents, la coeducació ja estaria “incrustada” o “automatitzada” en el nostre sistema educatiu. No és el cas. De nou, en paraules de paraules de María José Urruzola Zabalza (2003): “estem molt lluny de la Coeducació superadora de la normalització del sexisme, és a dir, de les relacions basades en l’esquema de dominació-submissió entre homes i dones, mantingut a través de la violència.” Això és un fet comprovable, hui dia, en qualsevol claustre.

Sabem que la llei no ho és tot, que hi ha molta lletra morta amb forma de llei orgànica, que la realitat és que la igualtat no és fàcil de portar a les aules i que les autoritats educatives prefereixen ignorar-la abans que posar-se a la feina. El servei d’inspecció educativa porta anys ignorant l’assumpte si s’ha de jutjar per la laxitud demostrada a l’hora d’assegurar el compliment d’una educació no sexista, d’igualtat entre dones i homes. La llei és transgredida amb absoluta normalitat, de manera òbvia, a plena llum i sense cap repercussió.

Sabem que la coeducació no arriba per ciència infusa als centres educatius, la qual cosa sí que arriba és el sexisme -consulte’s el magnífic estudi d’Ana López Navajas, Ángel López García-Molins, et alii (2009) dins del projecte d’investigació TRACE Les dones en els continguts de l’Ensenyament Secundari Obligatori http://meso.uv.es/informe/) -. Llavors amb quins mitjans es pretenen fer complir les lleis, si la falta de formació de bona part del professorat i de les pròpies autoritats educatives és totalment nul·la? No és que no existisquen materials, bibliografia o persones amb el coneixement suficient per a impartir la formació adequada. Senzillament, no és un assumpte prioritari. Coneixem totes les estratègies patriarcals per a no treballar la igualtat: ara no és el moment, no sabem fer-lo, ja el farem un altre any, etc. També coneixem les cares d’esbalaïment i sorpresa quan hi ha violacions en menors d’edat, o quan apareix la violència de gènere en les primeres relacions sexuals de l’adolescència. Llavors la societat es tira les mans al capdavant i mira immediatament cap als centres educatius reclamant educar la igualtat per a erradicar el masclisme, però la indignació dura poc i ningú es posa de veritat a això.

Per tot això, des d’Intersindical Dones i l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical exigim:
• Coeducació com a prioritat del sistema educatiu per a erradicar el sexisme de les nostres aules i que la igualtat siga un aprenentatge des dels primers anys de la infància. FORA EL SEXISME DE LES AULES!
• Formació obligatòria per a tota la comunitat educativa, des de la consergeria a la conselleria, o delegació, des del servei d’inspecció fins al personal de neteja, des de la universitat fins a l’educació infantil. PER A EDUCAR LA IGUALTAT FORMACIÓ FEMINISTA JA!.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.