L’acord social i econòmic perjudica a les dones, segons Intersindical

L’acord social i econòmic signat entre el Govern, CCOO, UGT, CEOE i CEPYME, suposa un atac sense precedents contra els drets laborals i socials adquirits durant segles de lluita feminista i obrera, i agreuja més les desigualtats de gènere en l’àmbit del treball assalariat, domèstic i reproductiu.

02 / 02 / 2011 | Intersindical

També la recomanació 17 de l’informe de la Comissió del Pacte de Toledo Mujer y protección social perpetua el repartiment desigual del treball assalariat, domèstic i reproductiu, com per exemple els incentius fiscals i de protecció social a la no incorporació de les dones casades al mercat de treball.

Per tant, l’àrea de la Dona d’Intersindical Valenciana MANIFESTA:

    - El 51,38% de les dones pensionistes ho són per un dret derivat, la majoria per viudetat. Per això, malgrat ser un dret exigible de les dones que han treballat en casa, no protegeix a les persones sense renda pròpia i contribueix al repartiment desigual del treball domèstic i de cura. L’augment del còmput de jubilació de 15 a 20 anys per a accedir a la prestació mínima de jubilació i incapacitat permanent, és pitjor per a les dones, ja que tenim majors períodes d’inactivitat, pels anys dedicats a la cura de les criatures i de les persones dependents. Aquesta descompensació no pot arreglar-se només en els 9 mesos més de cotització per cura de fill/filla que l’acord estableix. És una quantitat ridícula al costat les anys que les dones dediquen al llarg de la seua vida a la cura de les criatures, però també de les persones dependents. A més, accentua la divisió sexual del treball, ja que aquest mesura només s’aplicarà a les mares. L’ampliació de l’edat de jubilació als 67 anys afecta la salut de les dones, a causa de les dobles i triples jornades dutes al llarg de la seua vida laboral. A més, en sectors especialment feminitzats com educació, sanitat, serveis socials o neteja, és complicat realitzar les mateixes funcions a mesura que es compleixen anys, pel desgast físic i psíquic. - La discriminació salarial i en les prestacions per desocupació, també afecta als imports de les pensions· Al País Valencià, el salari de les dones és un 28% més baix que el dels homes i la prestació per desocupació també es un 11,8% més baixa que la dels seus companys. Aquest desequilibri afecta a les pensions, que en l’autonomia valenciana són un 29,1% menors que les dels homes. -Un 70,63% de les persones que tenen pensions no contributives en l’estat espanyol són dones. Aquestes pensions, reservades per a les persones que han cotitzat menys de 15 anys, són menors que les de viduetat. Les polítiques públiques estan incentivant que les dones abandonen el món del treball remunerat. Tanmateix aquest mateix sistema que les orienta per tal que s’encarreguen dels treballs domèstics i de cura, les està penalitzant amb la precarietat econòmica o l’exclusió social. No podem oblidar que una de cada quatre dones major de 65 anys viu per sota el llindar de la pobresa.

Cal recordar que la igualtat de gènere és necessària per a reordenar l’economia i per a la distribució equitativa del treball i els recursos que fan sostenible el desenvolupament. Intersindical Valenciana s’ha adherit també al Manifest POR LA IGUALDAD DE GÉNERO EN EL SISTEMA DE PENSIONES, firmat per plataformes i associacions feministes del conjunt de l’estat.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.