Dia de la visibilitat lèsbica

El 26 d’abril celebrem el Dia de la Visibilitat Lèsbica, una data per a recordar la importància que les dones lesbianes siguen visibles en l’espai públic, que siguen referents en tots els àmbits i no solament en el de l’activisme pels drets LGTBI.

VISIBILITAT LÈSBICA
VISIBILITAT LÈSBICA
26 / 04 / 2022 | Alhaya Talavera

Hui 26 d’abril és el Dia de la Visibilitat lèsbica, una efemèride que a l’Estat Espanyol i en diversos països del món es celebra des de l’any 2008. Aquesta data té com a objectiu visibilitzar aquest col·lectiu i manifestar la importància que les dones lesbianes tinguen espai i siguen visibles als espais públics, exigir la plena igualtat de drets i reclamar que es tinguen referents de dones lesbianes en tots els àmbits, i no només dins de l’activisme pels drets LGTB. Una gesta gens fàcil, des que fa uns anys l’extrema dreta ha entrat a governar en coalició als governs autonòmics i locals, com és el cas de Múrcia, Andalusia, Castella i Lleó…, on els retrocessos en matèria d’igualtat i la retallada de pressupost destinat a polítiques digualtat clamen al cel.

Les dones lesbianes, durant tota la història, han lluitat pels drets de les dones i han estat presents a les mobilitzacions i reivindicacions a favor de la llibertat i la igualtat. I malgrat que el Marc Legal empara la igualtat des de fa prop de 20 anys, la lesbofòbia segueix molt present a la nostra societat:

– El 19 de maig del 2020 el mitjà digital eldiario.es denunciava el tercer atac a un mural que representava dues dones besant-se (“el Mural de la Diversitat” de Gandia).

– El gener del 2021, Sonia Vivas, regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Palma (Mallorca), per fi va tindre la confirmació per part del Tribunal Suprem de les condemnes als dos policies responsables de l’assetjament que va patir durant 12 anys a la Policia Local de Palma per lesbiana.

– Des de fa deu anys, una parella de lesbianes a Xile pateix violència verbal al seu veïnat a causa de la seva orientació sexual i el 8 de març passat va passar a grans quan van ser atacades amb violència física.

Aquests exemples només són una mostra del que passa cada dia en ple segle XXI.

Per tot això, des d’Intersindical Dones i la Confederació Intersindical exigim a les institucions fermesa en l’aplicació de les lleis perquè no hi hagi cap possibilitat de discriminació per motiu d’orientació sexual i no es permeta cap retrocés en els drets aconseguits per totes les dones per aconseguir una societat més lliure, justa i igualitària.

Vegem que els nostres drets són atacats per una societat heteropatriarcal que ens invisibilitza i relega a l’ámbit privat.  Som dones, lesbianes, bisexuals, autònomes, diverses.  La diversitat mai pot ser motiu d’exclusió i discriminació. Volem igualtat real i efectiva per a totes, ser lliures per a triar la nostra sexualitat,  allunyada del model hetero patriarcal. Volem ser les protagonistes perquè la invisibilitat ens condemna. Visibilitat lèsbica!

País Valencià, 26 d’abril de 2022




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.