15 d’octubre, Dia Internacional de la Dona Rural

Des d’Intersindical Dones apostem perquè el feminisme arribe a les zones rurals com a pilar per a evitar que els nostres pobles desapareguen

14 / 10 / 2023 | Intersindical

La desigualtat que pateixen les dones continua sent evident, però no és el mateix ser dona jove, universitària i urbanita que dona de mitjana edat, amb escassos estudis superiors i residir en l’àmbit rural. És, precisament, en les àrees rurals on les dones solen trobar-se amb grans dificultats per a aconseguir la igualtat real.

No obstant això, són moltes les accions que es poden emprendre. Per exemple, és viable reclamar que s’òbriguen o es consoliden espais públics en els quals les dones puguen intervindre. L’associacionisme del món rural en femení necessita d’aqueixos espais per a reunir-se i prendre decisions que milloren la seua vida i la de les seues comunitats.

Les labors agrícoles, com en les cures i la llar, que realitzen les dones del camp, no aconsegueixen encara el valor social i econòmic real que mereixen, atés que continua considerant-se una ajuda puntual al treball familiar. Així ho confirmen les dades de l’enquesta sobre l’Estructura de les Explotacions Agrícoles, reflectint que encara són una minoria les que es troben sota el comandament i titularitat d’una dona a Espanya. Aquest fet demostra la dificultat que troben per a donar veu a les seues decisions, quedant sempre en un segon pla tant la seua capacitat de gestió com el seu esforç.

En el món rural és més complicat trencar els estereotips responsables de la desigualtat, especialment quan es tracta de rols i tradicions. Tal vegada per això és primordial que es fomente l’arrelament i el sentir comunitari entre els seus habitants, especialment entre les dones, per a donar-se suport mútuament i donar veu als qui, tradicionalment, han tingut un paper important de transmissió de sabers, coneixements i la seua manera d’entendre el món des de la perspectiva rural.

Des d’Intersindical Dones apostem perquè el feminisme arribe a les zones rurals com a pilar per a evitar que els nostres pobles desapareguen. Perquè necessitem que les dones es queden i construïsquen les seues il·lusions en el camp. Perquè sembla que parlar del desenvolupament rural és sinònim de modernització de l’agricultura, quan haurien de promocionar-se igualment projectes professionals de dones, generadors d’ocupació i assentant la idea que el camp ofereix possibilitats de treball més enllà del cultiu i la ramaderia tradicionals.

I, per descomptat, és necessària la lluita contra la violència contra les dones en l’àmbit rural. La seua realitat és molt dura, i les barreres per a la denúncia s’aprecien, a vegades, insalvables entre les dones de les comunitats rurals. És per això que el feminisme ha d’aportar una justícia liderada per dones compromeses amb el medi rural.

                                                15 d’octubre 2023




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.