Dona, vida i llibertat

Intersindical Dones i Intersindical Valenciana ens solidaritzem per la mort d’una jove a l’Iran per dur mal posat el vel

24 / 09 / 2022 | Intersindical

El simple acte de portar mal col·locat el vel islàmic a l’Iran va provocar que la jove kurda Mahsa Amini de 22 anys fora arrestada per la Policia de la Moral a Teheran. La mort d’aquesta jove sota custòdia policial ha provocat una sèrie de protestes des del Kurdistan iranià, terra de la jove, fins a Teheran.

Les persones que es manifestaven corejaven com a lema: “Dona, vida i llibertat”. En el funeral de Amini centenars de dones a manera de protesta es van llevar el vel mostrant els seus cabells. Aquests fets només van ser l’inici del que està succeint a l’Iran, ja que s’estan convocant protestes per nombroses ciutats en les quals la policia antidisturbis està actuant deliberadament amb violència extrema.

Segons la televisió de l’estat hi ha fins a hui dèsset persones mortes entre manifestants i policies, sense precisar les dades. L’ONG Iran Human Rights (IHR) parla d’almenys trenta-una persones civils mortes per les forces iranianes. El dimecres l’Assemblea General de l’ONU a Nova York, en concret el president dels EUA Joe Biden, va expressar la seua solidaritat amb les “dones valentes” de l’Iran. Així, Anmistia Internacional va denunciar una “repressió brutal” i “l’ús il·legal de perdigons, balins d’acer, gas lacrimogen, canons d’aigua i porres per a dispersar els i les manifestants”, accions que nega el règim iranià, com fa sempre.

El govern iranià va bloquejar dijous l’accés a Instagram i WhatsApp. Internet va més lent que d’habitud i s’està demanant per part d’aquest govern dictatorial que les “persones manifestants siguen condemnades com a criminals”.

Aquestes protestes per la mort de Amini a l’Iran són diferents a totes les protestes anteriors. La joventut, especialment dones, lideren les manifestacions, però també hi ha moltes persones majors, que han empatitzat amb les protestes i s’uneixen a les seues pròpies reclamacions per les pensions, l’augment del cost d’aliments essencials i la situació paupèrrima de milers d’ancianes i ancians.

El president Raisí va acusar altres països d’una “doble moral” amb els drets humans i en concret amb els drets de les dones en el seu discurs recent en l’Assemblea General de l’ONU, per descomptat ni una paraula de Amini.

Davant aquest esgarrifador panorama de repressió i morts, què fa la resta del món? es mobilitza per a ajudar a aquestes persones? O, potser, com aquest país té un règim dictatorial, ja està tot fet?

La desesperació de totes aquestes dones que lluiten per la seua llibertat està soterrada en la majoria dels mitjans de comunicació, o simplement es dedica uns minuts a això. Si la premsa estrangera no pot entrar en aquest país i des d’allí estan vetades les notícies cap a l’exterior, la situació és molt més greu del que es pot imaginar. Hi haurà en breu molta gent morta sense nom per a la resta del món i impunitat per als seus botxins.
 
Des de l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical i Intersindical Dones ens solidaritzem amb les dones iranianes, no sols valentes, poderoses, amb aquesta revolta sense precedents. Al mateix temps, volem mostrar la nostra enorme preocupació pel que pot passar-los.

Ens comprometem a publicar tot el possible sobre aquesta situació sota les etiquetes: #mahsaamini #donesiranianes

I demanem a totes les dones que facen el mateix perquè no passe com un cas més contra la nostra llibertat perquè SOM DONES. 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.