Les dones han tingut un paper fonamental en el desenvolupament del teatre, tot i que durant segles van ser excloses de l’escena i limitades a un paper secundari en la producció dramàtica. A l’Antiga Grècia i a la Roma clàssica, només els homes podien actuar, i els papers femenins eren interpretats per actors masculins. Aquesta exclusió es va mantenir en molts teatres europeus fins al Renaixement, quan les dones van començar a aparèixer a l’escena, especialment a Itàlia i Anglaterra, malgrat la resistència social.
El 27 de març celebrem el Dia Internacional del Teatre, una jornada per reconèixer la importància d’aquest art en la nostra societat. Enguany, amb el calendari dedicat a les dones del teatre, volem retre homenatge a totes aquelles que han fet i continuen fent història, tant dalt com baix dels escenaris.
El teatre ha estat, tradicionalment, un espai on les dones han hagut de lluitar per obtenir el seu lloc. En moltes cultures, en el passat, no se’ls permetia actuar, i els papers femenins eren interpretats per homes. Malgrat aquestes limitacions, han existit figures que han desafiat les normes i han obert camí per a les generacions futures.
Des de Caterina Albert (Víctor Català), que va utilitzar un pseudònim per poder escriure lliurement, fins a Margarida Xirgu, que va portar la cultura catalana arreu del món, les dones han estat fonamentals en l’evolució del teatre. Actrius, dramaturgues, directores, escenògrafes i tècniques han contribuït a enriquir aquest art, malgrat sovint haver estat invisibilitzades.
Al País Valencià, diverses dones han estat pioneres en la direcció teatral, obrint camí en un àmbit tradicionalment dominat per homes. Algunes han destacat tant per la seva qualitat artística com per la seva tasca reivindicativa en la cultura valenciana.
Kika Garcelán: directora, dramaturga i pedagoga teatral valenciana amb una trajectòria destacada en les arts escèniques. Ha estat una de les veus més rellevants del teatre valencià contemporani, impulsant la creació escènica des d’una perspectiva innovadora i feminista. Formada en dramatúrgia i direcció, la seva carrera s’ha caracteritzat per la investigació teatral, la creació col·lectiva i la pedagogia. Ha estat una de les primeres dones al País Valencià a reivindicar el lideratge femí en la direcció teatral, apostant per nous llenguatges escènics, la inclusió i la representació de narratives diverses.
Sònia Alejo: directora, dramaturga i gestora cultural valenciana, reconeguda per la seva tasca en la promoció del teatre contemporani i el seu compromís amb una dramatúrgia social i feminista. Amb una formació sòlida en arts escèniques, ha combinat la seva faceta com a directora i autora teatral amb la investigació i la docència. Ha estat una de les impulsores d’un teatre compromès amb la realitat social, abordant temes com la memòria històrica, el feminisme i la desigualtat.
Isabel Martí: una referent en el teatre valencià. Amb una trajectòria de dècades, ha dirigit i produït nombrosos espectacles que han marcat generacions de joves espectadors. Ha treballat per portar als escenaris obres que combinen qualitat artística amb un missatge pedagògic i de compromís social. Com a directora, ha estat una de les primeres dones a liderar una companyia teatral estable al País Valencià, obrint camí per a altres creadores i posant en valor el teatre en valencià en un context de dificultats per a la seva normalització. La companyia Pluja Teatre, que va fundar, ha estat un referent en la creació d’espectacles per a públic familiar, demostrant que el teatre per a infants i joves pot ser igual d’exigent i enriquidor que qualsevol altra disciplina teatral.
Noèlia Pérez: actriu, cantant, directora i pedagoga valenciana amb una destacada trajectòria en el teatre musical i de text. Amb una gran versatilitat artística, s’ha consolidat com una de les figures més rellevants de l’escena valenciana contemporània. Amb formació en interpretació i cant, ha brillat en nombrosos espectacles de teatre musical, combinant talent actoral amb una gran qualitat vocal. Ha treballat tant en produccions clàssiques com contemporànies, destacant en espectacles on la música juga un paper fonamental. Com a directora, ha aportat una mirada fresca i renovadora a l’escena teatral, especialment en muntatges que fusionen text i música per crear experiències escèniques únics.
Aquestes dones han estat pioneres en la direcció teatral al País Valencià, obrint portes i demostrant que el lideratge en la creació escènica no té gènere. Gràcies al seu treball, avui hi ha més dones dirigint teatre, escrivint i transformant els escenaris valencians.
Encara avui, el món del teatre continua sent un repte per a moltes dones. Tot i que cada cop hi ha més representació femenina en la dramatúrgia, la direcció i els càrrecs de gestió cultural, les desigualtats persisteixen. Segons diversos estudis, les obres escrites per dones són menys representades i les actrius continuen patint discriminació per edat i pels rols disponibles.
Per això, és fonamental donar suport a les creadores i reivindicar la seva presència als escenaris. El teatre necessita més veus femenines, més històries explicades des de la mirada de les dones i més espais on la igualtat siga real.
Des d’Intersindical Dones, volem encoratjar les futures generacions a prendre els escenaris, a escriure, dirigir i actuar sense límits ni barreres.
A totes les xiquetes i joves que somien amb el teatre: aquest món és vostre. No deixeu que ningú us diga el contrari. L’escena us espera!
La vida és pur teatre: cada dia és una escena nova, plena de passió, drama, comèdia i moments inesperats. Que el teatre continue sent un espai de llibertat, transformació i expressió per a totes!