La integració de les treballadores assalariades de la llar en el RG de la SS, molt positiva

Intersindical considera que es tracta d’una mesura molt positiva perquè es tracta d’una reivindicació històrica del sector

29 / 06 / 2011 | Macu Gimeno

Intersindical Valenciana, respecte a l’acord d’incorporar al Projecte de Llei de la Reforma de la Seguretat Social la integració del Règim Especial de les persones treballadores assalariades de la llar en el Règim General de la Seguretat Social, valora positivament aquesta mesura, una històrica reivindicació d’un sector mal remunerat i amb unes condiciones laborals en molts casos fregant l’esclavitud. Un treball feminitzat (un 90% de les persones treballadores són dones) que accentua la discriminació de les dones al perpetuar els rols d’encarregada del treball domèstic, el menys reconegut i pitjor remunerat.

Per a Intersindical aquest és un primer i important pas, però al mateix temps lamenta que en aquesta negociació només s’haja tingut en compte als dos sindicats majoritaris, deixant fora a les treballadores assalariades de la llar, veritables protagonistes d’aquesta història i que no obstant això han quedat sense veu.

Intersindical considera que encara que les fonts oficials parlen de 700.000 persones que treballen en aquest sector, són moltes més les que ho fan de forma informal, sense cap garantia en les seues condicions de treball ni dret laboral. El treball assalariat de la llar es realitza en molts casos mitjançant jornades interminables i salaris baixos, amb abusos, agressions, etc. La invisibilitat d’aquest treball fa molt difícil la seua regulació i dignificació. Aquest és un dels treballs de l’anomenada economia submergida, que en el millor dels casos amaga condicions d’esclavitud aprofitant la necessitat de treball de les persones, la majoria dones immigrants.

Segons l’acord, a partir de l’1 de gener de 2012 les empleades de llar gaudiran de millores en la seua protecció social com el dret a la baixa laboral o la prestació de jubilació. Però aquestes millores -encara que necessàries- no equiparen els drets d’aquestes persones als de la resta de treballadores i treballadors, ja que de moment està pendent de desenvolupament la protecció per atur o la indemnització per acomiadament.

La plena integració dels drets laborals d’aquest sector es fixa per a l’any 2019, data en la qual es cotitzarà pel salari real que cobre cada persona treballadora de la llar. Un termini massa llarg si tenim en compte els anys que està reivindicant els seus drets laborals.

Respecte al desgravament fiscal per a la incentivació de la contractació, es troba pendent igualment de negociació, la qual cosa no ajudarà que les persones ocupadores formalitzen el contracte de treball amb la persona que estiga treballant per a elles, sinó que mantinguen la situació irregular d’aquestes o les deixen sense treball.

Caldran campanyes de divulgació sobre els seus drets dirigides a les persones treballadores assalariades de la llar i també a les ocupadores per tal d’informar de les seues obligacions, així com activar els mecanismes d’inspecció de treball escaients. Tot un repte per al govern de l’Estat que amb aquesta mesura, després d’anys de promeses, ha adquirit un compromís per tal d’igualar els drets laborals d’un sector històricament discriminat.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.