Intersindical Valenciana davant el 8M

El sindicat se suma a les decisions del moviment feminista

05 / 03 / 2020 | Intersindical

Com ja va passar en 2018 i 2019, la Intersindical Valenciana s’ha posat al servei del moviment feminista de cara al 8M de 2020. Així ho vam fer amb les 2 convocatòries estatals de vaga feminista (que englobava vaga laboral, estudiantil, de cures i de consum) de 24 hores, que la Intersindical va convocar després que les trobades estatals d’assemblees 8M així ho requeriren. I en 2020, el sindicat manté el seu compromís amb les decisions del moviment feminista reunit en assemblees en les que participem activament des de l’inici.

Què està convocat al País Valencià?
Les assemblees han decidit coses diferents al nostre territori: mentre que Castelló i València han optat per no convocar la vaga feminista, com l’hem tingut en les 2 passades convocatòries, Alacant ha decidit apostar per continuar amb la fórmula de 24 hores de vaga. Altres territoris de l’estat han fet el mateix (Andalusia, Catalunya, Illes Balears).
Intersindical Valenciana ha respost a la demanda de l’assemblea 8M d’Alacant i ha formalitzat la vaga laboral, per tal de donar cobertura legal a la petició que ens han formulat. Això sí, com que l’àmbit territorial de la Intersindical Valenciana és de País Valencià, la vaga està legalitzada per tot el territori, i qualsevol dona que vulga secundar-la estarà coberta.
El sindicat, per tant, crida a fer vaga feminista laboral a totes les dones de les comarques d’Alacant que tinguen el 8 de març feina (comerços, neteja d’hotels…), per lluitar pels nostres drets amb l’arma més poderosa que té la classe treballadora.


Per què ens hem de mobilitzar?

Independentment de la fórmula de lluita que haja optat cada assemblea, els motius de la mobilització són compartits. Les reivindicacions que van originar les 2 vagues passades estan plenament vigents, ja que els drets de les dones continuen retallats i la violència que patim, lluny de reduir-se, va en augment.
La nostra situació laboral és manifestament injusta. La bretxa salarial que patim sobrepassa el 22%. La taxa d’ocupació,10 punts per sota de la dels homes, amb un atur 6 punts superior. Més del 30% de dones treballant a temps parcial i amb pensions un 37% més baixes. Els oficis més feminitzats són els que menys malalties professionals tenen reconegudes i els que es regulen amb convenis més baixos. Com a mitjana, els llocs de responsabilitat de les empreses no apleguen a tindre el 15% de dones. Si, a banda de ser dones, hem nascut a milers de quilòmetres i no tenim papers, la situació és crítica.

La conciliació de la vida laboral i personal és una utopia per a nosaltres, ja que el pes de les cures recau (encara) majoritàriament en les dones. L’elevadíssim nombre de reduccions de jornada i excedències que ens demanem ho demostra de manera objectiva, amb percentatges de més del 80%. La nova normativa sobre permisos per naixement ha estat una millora perquè el 2021 s’equipararan els permisos, però resulta insuficient perquè les 16 setmanes de permís no són obligatòries i això farà que n’hi haja homes que no les gaudisquen totes, sobretot en l’empresa privada.

El 8M, totes al carrer
Tant si el moviment feminista que tenim més a prop ha convocat vaga o no, el que sí que és un denominador comú és la intenció de desbordar els carrers de les nostres localitats. A tot el País Valencià, n’hi ha convocades accions durant tot el dia 8, que culminaran en manifestacions que es preveuen tan multitudinàries com les que hem viscut en les convocatòries anteriors.

A les principals ciutats, les manifestacions seran:
Alacant: Maissonave/Federico Soto, 11.00
Castelló: Plaça Maria Agustina, 18.00
València: IES Lluís Vives, 18.00 (a les 16.30 n’hi ha una eixida alternativa des del CIE de Sapadors)
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.