La conciliació del personal funcionari de la Generalitat en perill

La desídia de la Generalitat ha permès que una Sentència de l’alt tribunal anul·lara l’apartat 4 de l’article 7 del Decret 42/2019, que donava cobertura al permís retribuït d’un hora per cura de filles i fills.

14 / 07 / 2022 | Intersindical

El funcionariat de la Generalitat que fins ara tenia permisos de conciliació haurà de triar: si perdre una hora diària de sou o renunciar a una hora de permís per a la criança de fills menors de 12 anys. El Tribunal Suprem ha anul·lat l’article que permetia als empleats públics de l’Administració valenciana comptar una reducció de jornada d’una hora diària sense minva retributiva en cas de tenir a càrrec dos o més fills menors de 12 anys.

En concret, l’Alt Tribunal ha suspès un apartat de l’article 7 del decret 42/2019 del Consell on es regulen les condicions de treball del funcionariat valencià. En aquest s’assenyala que “es podrà sol·licitar reducció de jornada d’una hora diària sense disminució de retribucions” a partir d’una sèrie de causes com que el menor requerisca “especial dedicació”, que el menor “tinga 3 anys o menys”, que tingua a càrrec seu “dos o més nens o nenes de 12 anys o menors” o que es tracte de família monoparental.

Aquest xoc amb la normativa estatal i que la sentència sigui dictada pel Tribunal Suprem (i per tant, no es pot recórrer) obligarà la Generalitat a acatar la norma i executar-la en el moment que es publique al Butlletí Oficial de l’Estat. Això suposarà que prop d’un miler de funcionaris amb permisos de conciliació es veuran afectats. Ho faran bé perquè tenien aquesta hora diària sense pèrdua de sou (i davant la qual hauran de triar si renunciar a salari o al temps de conciliació) i també aquells que tenint més d’una hora diària de permís, la primera no suposava un descompte a les retribucions.


Intersindical Valenciana qualifica de “desídia” aquesta falta de personació per part del cos de lletrats autonòmic i assegura que la sentència és “un nou cop per a la consellera Bravo”. Alhora, asseguren que es tracta d’“un nou obstacle per a la igualtat de les persones”, “un pas enrere”. “La conciliació del personal pateix un detriment en drets que queda supeditada a la situació econòmica de cada unitat familiar”, critiquen fonts del sindicat que demanaran introduir aquest apartat en una “norma amb rang de llei” que permeta esquivar aquesta situació. Un dels fets que ha cridat l’atenció dels sindicats consultats és que l’Advocacia de la Generalitat no haja presentat al·legacions a la sentència. La denúncia parteix d’una treballadora de l’Ajuntament d’Aspe a qui se li nega aquest permís. El cas arriba després de diversos recursos fins al Suprem que és el que dicta jurisprudència i alerta que la normativa autonòmica sobrepassa les capacitats legislatives estatals. Tot i això, durant el procés, l’Advocacia de la Generalitat no es va personar en temps i forma el que va evitar les seves al·legacions.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.