Manifest 8M 2023

Som imparables
Som imparables
24 / 02 / 2023 | Intersindical

PER A CREAR IGUALTAT, TRIA FEMINISME

Art i feminisme per a transformar la realitat, per a transformar el món que ens envolta.

Ressaltar en primer plànol un món patriarcal, que ha invisibilitzat i menystingut a la meitat de la població, les dones han entrat en espais vetats per a elles durant segles i no a l’ombra d’homes, sinó com a autores que han realitzat grans aportacions. L’artista multidisciplinària Suzanne Lacy va declarar que “l’objectiu de l’art feminista és influir en les actituds culturals i transformar els estereotips” Perquè, quina millor manera de transgredir el masclisme i la misogínia que a través d’una obra artística i la reivindicació de l’autoria? L’art com a generador d’igualtat i eina per a construir espais diversos, des del personal al polític.

L’art com l’argila que modela, dins d’un món patriarcal, amb el poder de les imatges que ens interpel·len ,igual que ocorre amb el moviment feminista. Activisme per a reflexionar sobre el feminisme, esmicolar el terme, per a donar a conéixer el seu origen, la seua història, entendre el seu missatge… activisme perquè les lluites feministes no es diluïsquen, ens esforcem a canviar aqueixa idea abstracta de dona, per dones de veritat. Cadascuna de nosaltres som una realitat amb aspectes comuns però diferents entre si, una realitat concreta i transformadora del món que ens envolta.

La lluita de les dones continua des de moltes perspectives. Continuem eixint als carrers, cridem a manera de grafiti gegant que estem FARTES. El nostre art és cinètic, art en moviment contra el patriarcat, una performance constant per a construir una altra realitat.

Continuem sent més desocupades que els homes en l’Estat espanyol (53% de les persones parades són dones, segons l’ EPA); les dones es dediquen més a les cures que els homes, la conciliació no existeix; ocupacions pitjor remunerades amb una bretxa salarial que en l’Estat espanyol es dispara a partir dels 36 anys d’edat de les dones i amb pitjors contractes laborals; desigualtat en els rectorats universitaris (de 50 Universitats públiques només 11 són rectores) i ens continua costant accedir als llocs de direcció; increment d’agressions sexuals i violacions grupals en les dones, així com assassinats masclistes que no sols no cessen sinó que s’incrementen.

La majoria de les dones no tenen accés a l’avortament en centres públics en l’Estat espanyol. Pobresa i famílies monoparentals, pobresa i dones racialitzades, xarxa global de cures de dones sempre més pobres i amb menys drets.

Depenent d’on nasques, el collage pot ser terrorífic. Les dades semblen esculpits, gravats en pedra sense mutacions. Per això cal esbosar, canviar el suport i els materials de les nostres instal·lacions, si no som capaces d’imaginar altres realitats, com podrem fer-les possibles?

El nostre suport és ferm per a poder continuar amb aquesta lluita tan longeva i des d’Intersindical Dones animem a totes les xiquetes, adolescents i dones a continuar en ella, malgrat la impotència i la fúria que ens genera les dades, la discriminació i els comportaments masclistes que hem d’aguantar en la nostra vida quotidiana, i que fan que mantindre els nostres ideals siga una tasca àrdua i esgotadora a vegades. De nou, un altre 8M serem als carrers, fortes, decidides a transformar i crear igualtat teixint les nostres xarxes. I ho farem per nosaltres, per les quals venen i per les quals no estan i les que han d’arribar.

Des d’Intersindical Valenciana volem fer el nostre xicotet homenatge a la recentment morta Dorothy Pitman Hugnes, precursora feminista i dona racialitzada i que va participar en el seu activisme pels drets de les dones al costat de Gloria Steinem.

“No és la màgia la que et converteix en el que eres. Són les decisions que prens”, Dorothy Pitman Hugnes.

ELLES VAN CREAR IGUALTAT, VAN TRIAR FEMINISME TU?

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.