Manifest del 25N

Assassinat masclista és tot assassinat exercit per un home cap a una dona independentment si es té o s’ha tingut relació sentimental amb el seu assassí o no.

23 / 11 / 2022 | Intersindical

L’Estat espanyol s’ha convertit en el primer país del món a comptabilitzar tots els feminicidis, una dada demandada històricament pel moviment feminista. Assassinat masclista és tot assassinat exercit per un home cap a una dona independentment si es té o s’ha tingut relació sentimental amb el seu assassí o no.

A divuit de novembre de 2022 són 76 les dones assassinades per violència masclista en l’Estat espanyol, s’han de comptar totes.

Les denúncies d’aquestes dones són només d’un 25%, contant que es registren com a mínim unes 120.000 denúncies per maltractament davant els jutjats destinats a violència masclista anualment. Això s’aproxima a la realitat, però no és una dada real cent per cent perquè bé sabem que hi ha quantitat de dones que no denuncien i pateixen dia a dia en la seua llar aquest tipus de violència. A aquestes dones ens dirigim en aquest moment que la majoria d’elles tenen filles i/o fills. “Si no ho fas per tu, fes-ho per elles i/o per ells”:

-Si vius en un entorn on es menysprea i maltracta a les dones, explica’l a algú de confiança, busca suport i denúncia. La violència masclista en una llar directament o indirectament es veu reflectida en el desenvolupament psicològic i emocional dels fills/as de les dones maltractades.
-Al voltant del 80% dels homes que van a judici per violència masclista són condemnats. Encara que un 20% no ho siga, no significa que siguen denúncies falses, sinó que al final la víctima s’ha negat a reiterar la seua declaració davant del seu agressor. HAS ARRIBAT FINS ACÍ? HAS DE CONTINUAR.

-La violència masclista ha augmentat des de 2021 en xiques de 18 a 24 anys, cada vegada són més les joves que ho denuncien. Hui dia saben que tenen un suport legal i institucional al qual poder acudir, molt important, perquè són elles mateixes les que es neguen a ser dones maltractades. Lamentablement, continuen moltes altres sense saber identificar aquest tipus de violències. Tenim com a exemple recent l’ocorregut en el Col·legi Major Elías Ahuja, on els càntics cap a les estudiants d’un altre col·legi, femení en aquest cas, incloïen paraules com: “Putes… ninfòmanes…” al que algunes de les estudiants d’aquest altre col·legi responien amb una disculpa, fins i tot una broma.

El setembre passat el Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut va publicar un informe Baròmetre Joventut i Gènere 2021 en el qual se citava :”Creix el percentatge de xics joves (15-29 anys) que nega la violència de gènere o li resta importància.” Anem retrocedint, què estem fent malament?

On podem acudir davant una situació de violència masclista?

Tenim diversos punts municipals de l’Observatori Regional de Violència de Gènere, ara bé, problemes que ens trobem:
-A més del que és ja el suficient trauma que comporta la denúncia davant una violència masclista, els tràmits judicials s’eternitzen perquè no hi ha inversió en personal que es dedique a aquests procediments.

-Moltes d’aquestes dones no tenen ocupació o el que tenen no és compatible amb la conciliació familiar i viuen amb salaris insuficients.

-Donada la situació que existeix al nostre país amb l’habitatge, no poden accedir econòmicament a ella.

-Aquest tipus de denúncies varien també depenent del context en el qual es donen: a les dones rurals els costa molt més fer el pas per la seua situació d’aïllament, moltes vegades en comunitats molt xicotetes en les quals tenen falta d’informació. No hem d’oblidar a les nostres majors que les seues denúncies són ínfimes i moltes d’elles han passat tota la seua vida sent dones maltractades amb una resignació “divina”.

Problema més important, la poca inversió econòmica, podem crear lleis, centres de suport, organitzacions contra les violències masclistes…i???? si no hi ha ajuda econòmica per a aquestes dones i les seues filles i fills, de què ens serveixen??ja no és el pànic que tens al teu maltractador, existeix un altre pànic molt important: què serà de mi? de la meua família? No tinc res, no tinc lloc on viure, no tinc diners per a donar menjar als meus fills/as i no tinc la suficient empara institucional. Continuaré sent una dona maltractada fins que em mate.

No es pot continuar així, el 25N és un dia d’exigir als governs que paralitzen aquesta atrocitat el més prompte possible, però no pot quedar en una data assenyalada i l’endemà es convertisca en un dia més de reivindicacions fins al següent any.

En els pressupostos generals de l’Estat per al 2023 l’ajuda a les dones maltractades s’augmenta un 12% respecte al 2022, bé, els pressupostos per a programes d’armament i despesa militar augmenten un 25,8%.

Malgrat totes aquestes dades negatives Intersindical Dones i l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical volem donar un alé i una esperança a totes aquestes dones que estan patint aquest tipus de violències, que sàpien que ens tenen ací per al que necessiten i que no dubten en contactar-nos.
La nostra principal arma és el Feminisme, amb tot el que comporta, no hi ha elecció, és el nostre únic camí. TRIA FEMINISME. Totes contra les violències masclistes.

Al País Valencià, les Dones disposem dels Centres Dona 24 h, dirigits a les Dones víctimes de maltractaments físics i/o psíquics, agressions i/o abusos sexuals… Es rep una atenció directa gratuïta en l’àmbit social, psicològic i jurídic, per part de professionals, durant les 24 hores del dia els 365 dies de l’any. N’hi ha diversos centres arreu tot el nostre territori. L’enllaç per si es necessita informació i/o atenció és la següent: https://sinmaltrato.gva.es/va/donde-acudir-centro-mujer-24h
https://violenciagenero.igualdad.gob.es/informacionUtil/recursos/servicioTecnico/docs/ATENPRO_valenciano.pdf

Ens vegem aquest divendres a la Manifestació. Intersindical Valenciana es concentrarà a València entre les 18:30 i les 18:45 h al carrer Cerdà de Tallada, cantó amb el carrer Colom. Per què nosaltres TRIEM FEMISME i rebutgem tot tipus de violència masclista i de gènere!

MANIFESTACIÓ A CASTELLÓ: “Vives i unides contra el masclisme”, a la Plaça de les Aules, 18:30 h. Lloc de trobada de la Intersindical Valenciana a les 18:00 h a l’estatua dels músics a la Plaça Maria Agustina.

MANIFESTACIÓ A VALÈNCIA: “25N DONES VIVES I UNIDES CONTRA EL MASCLISME”. Eixida desde la Porta de la Mar cap al carrer Colón, Xàtiva, Marqués de Sotelo i Plaça de l’Ajuntament. Indumentària de negre i morat o lila. Coordinadora Feminista de València.
Lloc de trobada de la Intersindical Valenciana a les 18:30- 18:45 h al C/ Cerdà de Tallada, cantó amb el carrer Colom per a seguir la marxa.

MANIFESTACIÓ A ALACANT: Plaça de la Muntanyeta, 19:00 h, Plaça de la Muntanyeta. Lloc de trobada de la Intersindical Valenciana a les 18:30 h a les escales Jorge Juan.

ELX: Plaça de Baix, 20:30 h. Concentració Artivista

25 de novembre de 2022

Intersindical Dones
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.