{/exp:channel:entries}
Solidaritat i pau

Comunicat de la Plataforma Valenciana de Solidaritat amb el Poble Sahrauí

13 / 05 / 2020 | Intersindical

En cinc mesos, farà deu anys dels tristos esdeveniments que tingueren lloc a Gdeim Izik, el campament de protestes més gran de la història del poble sahrauí. El govern marroquí hi reprimí amb tortures, morts, desaparicions i empresonament un poble que es manifestava pacíficament. Les preses i presos polítics encara continuen complint llargues condemnes.

Els drets humans encara són vulnerats al Sàhara Occidental, amb una nació a qui no es dóna l’oportunitat de pronunciar-se sobre el desig d’autodeterminació. El seu futur esdevé cada vegada més difús, ja que el temps juga en contra seu. I en el context actual de la Covid-19, els posa en una situació encara més difícil.

L’organització Equipe Media ha iniciat una campanya on polítics, associacions i diversos personatges públics han mostrat el seu suport a les preses i presos polítics sahrauís, que continuen en presó en unes condicions sanitàries i de seguretat precàries que els fa especialment vulnerables a la pandèmia.

Paral·lelament, la Lliga per a la Protecció dels Presos Polítics Sahrauís en Presons Marroquines i el Comité Noruec de Suport al Sàhara Occidental han redactat un informe en què se sol·licita l’alliberació immediata de totes les preses i presos polítics sahrauís empresonats, que veuen violats els seus drets arreplegats en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics per exercir el seu dret fonamental a la llibertat d’opinió i expressió o per haver mostrat el seu suport al dret a la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental.

Des de la Plataforma Valenciana de Solidaritat amb el Poble Sahrauí ens hem sumat a la campanya d’Equipe Media i creiem que és important adherir-se també a aquest informe. Els successius governs espanyols són corresponsables de la situació del poble sahrauí, ja que la manera en què abandonàrem el territori en 1975 tingué com a conseqüència directa que el Marroc ocupara el nostre lloc i el convertí, el dia de hui, en l’últim territori no autònom per descolonitzar a l’Àfrica.

Creiem que és important que el moviment de solidaritat i el món associatiu, i especialment les diferents forces polítiques, donen suport a aquestes iniciatives i es reivindique la lluita del poble sahrauí per a decidir el seu destí com a nació. La invisibilitat que pateix el conflicte en l’àmbit mediàtic és important, i els acords comercials o polítics de suport econòmic, com ara els 450 milions que ha destinat recentment la UE, contribueixen a deixar impunes els actes del govern marroquí. Per tant, demanem que us sumeu a la firma de l’informe i us pronuncieu públicament en defensa dels drets del poble sahrauí per a exigir l’alliberament de les preses i presos polítics, i per a garantir-los la seguretat i el reconeixement dels seus drets.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.