{/exp:channel:entries}

Comunicat de les organitzacions sindicals participants en EUCOCO 2016

41a Conferència internacional de coordinació i solidaritat amb el poble sahrauí

22 / 11 / 2016 | Intersindical

Les organitzacions sindicals signants de la present declaració, participants en la 41a Conferència de Coordinació i Solidaritat amb el Poble Sahrauí, reunida a la ciutat de Vilanova i la Geltrú, Catalunya, els dies 18 i 19 de novembre de 2016, fem pública la nostra posició i denúncia davant de la situació al Sàhara Occidental en el 41 aniversari dels Acords Tripartits signats a Madrid en 1975.
Les organitzacions sindicals presents actuem des de fa molts anys davant de la difícil situació del poble sahrauí a través de múltiples presències, visites i missions sindicals i humanitàries als territoris ocupats i als campaments de refugiats. Iniciatives que han permés constatar la flagrant il·legalitat de l’ocupació marroquina, així com les conseqüències dramàtiques d’aquesta ocupació en les condicions de vida, treball i salut de la població sahrauí.

Per tot l’anterior, els sindicats signataris:

1) Ens solidaritzem amb la justa lluita del poble sahrauí pels seus drets socials i polítics, la seua llibertat i autodeterminació, i donem suport a la intifada pacífica que duen terme en la defensa d’aquests.

2) Manifestem el nostre suport i solidaritat amb els treballadors, treballadores i aturats i aturades sahrauís dels territoris ocupats i denunciem la política marroquina de discriminació –contra els acomiadaments, per la igualtat i no-discriminació en el treball, defenem totes les llibertats sindicals, el dret a la vaga, a l’associació, el dret a la jubilació, etc.–. Manifestem el nostre suport i solidaritat amb els treballadors de Fos Boucraa i d’altres empreses, com Cubiertas i Tejados, exfuncionaris, etc., amb les seues justes demandes i reivindicacions, lluita en la qual són acompanyats per les organitzacions sindicals sahrauís.

3) Condemnem l’actuació del Regne del Marroc i les seues forces d’ocupació, que responen amb la repressió i la força a les manifestacions pacífiques del poble sahrauí. Denunciem la violació sistemàtica dels més elementals drets humans per part del Regne del Marroc i el setge i la repressió sobre cases de sahrauís dutes a terme per les forces de seguretat marroquines.

4) Denunciem l’assassinat del sindicalista Brahim Saika, que va ser detingut arbitràriament per forces d’ocupació marroquines acusat d’organitzar una protesta pacífica contra la situació de les persones aturades sahrauís. Després de ser sotmés a tortures i encetar una vaga de fam com a protesta, no va ser atés adequadament per salvar-li la vida i la falta d’assistència mèdica va fer que morira el passat 15 d’abril. Va ser soterrat sense el consentiment de la família per a no realitzar-li autòpsia que aclarira la causa de la mort.

5) Exigim la llibertat dels presos polítics sahrauís i l’anul·lació de les condemnes dictades per un tribunal militar per haver participat en el campament de Gdeim Izik de què aquests dies commemorem el sisé aniversari.

6) Exigim que el Regne del Marroc complisca les recomanacions del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides i que prosseguisquen les investigacions que han portat a cap organismes internacionals per denunciar les violacions dels drets humans i esclarir les morts, assassinats i desaparicions en les presons i els territoris ocupats; i que es jutge, condemne i castigue els responsables. En aquest sentit, exigim que el Govern espanyol accelere el procés obert per l’Audiència Nacional contra dirigents politics i militars marroquins per genocidi.


7) Denunciem l’espoliació dels recursos naturals del poble sahrauí. Exigim a la Unió Europea que respecte la sentència del Tribunal General de la UE del desembre del 2015 que anul·la els acords comercials de la UE amb el Marroc perquè inclouen el Sàhara Occidental. Per això, exigim que es revoquen i no se signen acords comercials (pesquers, agrícoles i altres) amb el Regne del Marroc que suposen l’espoliació dels recursos naturals del Sàhara Occidental a la població del qual pertanyen exclusivament, i es condicione qualsevol tipus d’acord a l’observança dels drets humans, al compliment de les resolucions de l’ONU i a la legalitat internacional, tenint en compte el dictamen del Tribunal Internacional de Justícia de l’Haia que no va reconéixer la sobirania del Marroc sobre el territori no autònom del Sàhara Occidental.

8) Denunciem l’existència del mur de la vergonya construït pel Marroc, amb més de set milions de mines que estan generant morts entre la població civil i divideix el Sahara Occidental, raó per la qual n’exigim la destrucció.

9) Denunciem la invasió marroquina del Guerguerat, ja que suposa l’incompliment dels acords d’alto-el-foc de l’any 1991, i això posa en greu risc la pau i la seguretat de la regió, davant de la passivitat i el silenci de la comunitat internacional.

10) Exigim que les autoritats marroquines òbriguen les fronteres dels territoris ocupats per permetre la lliure entrada i circulació de les persones: sindicalistes, periodistes, observadors, organitzacions internacionals, representants de l’ONU… perquè puguen prendre contacte directe amb la realitat. Denunciem les expulsions i la limitació de moviments imposada pel Marroc a les persones nascudes al Sàhara Occidental.

11) Denunciem l’expulsió de la vicepresidenta del Parlament Africà, la sahrauí Selma Beiruk, a la qual no se li va permetre assistir a la cimera COP22 de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic celebrada en Marràqueix. En aquest sentit, l’ONU hauria de garantir la realització d’aquest tipus de reunions en països que no impedisquen l’assistència de persones pertanyents a les delegacions membres.

12) Espanya no descolonitza. Exigim al Govern espanyol que assumisca les seues responsabilitats atés que és la potència administradora del Sàhara Occidental en aquest procés de descolonització inconclús, amb més motiu per tal com assumeix durant el proper mes de desembre la presidència del Consell de Seguretat, i que exigisca al Regne del Marroc el cessament de les hostilitats contra la població sahrauí, el compliment de la legalitat internacional i de les resolucions de Nacions Unides. Així mateix exigim al Govern de França que pose fi a les complicitats que manté amb el Regne del Marroc i la seua negativa permanent en el Consell de Seguretat de Nacions Unides perquè la MINURSO exercisca la missió de vigilància dels drets humans.

13) Rebutgem la passivitat amb què han actuat la comunitat internacional i el Consell de Seguretat de les Nacions Unides davant de la injustificada expulsió de la MINURSO per part de l’Estat marroquí, i exigim la plena restauració dels seus efectius i funcions, incloent-hi la vigilància del respecte als drets humans en tot el territori del Sàhara Occidental, inclosa la llibertat d’associació, la llibertat sindical, la llibertat d’expressió i de manifestació.

14) Exigim de les Nacions Unides que fixen la data per a la celebració del referèndum d’autodeterminació sistemàticament bloquejat pel Marroc i adopte les mesures necessàries per a la celebració. És hora ja que els responsables s’impliquen amb determinació en la resolució del conflicte.

ACORDEM I ENS COMPROMETEM A:

1) Fer arribar aquesta resolució al Consell de la Unió Europea i als diferents grups del Parlament Europeu perquè revoquen els acords comercials de pesca, agrícoles o altres de la UE amb el Marroc sobre territoris o aigües ocupats il·legalment, i perquè la Unió Europea es comprometa en la cerca de la solució del conflicte del Sàhara Occidental. Cal fixar la data per a la celebració del referèndum, d’acord a les resolucions de les Nacions Unides i conforme a la legalitat internacional.

2) Fer arribar aquesta resolució a la CES, a la CSI i a l’FSM, per buscar una major sensibilització i implicació en favor de les reivindicacions relacionades amb el Sàhara Occidental, dels drets dels treballadors i treballadores i el poble sahrauí i en contra dels acords comercials, de pesca, agrícoles o altres de la UE amb el Marroc sobre territoris o aigües que no li pertanyen i que informen i sensibilitzin sobre aquest problema en el seu àmbit d’actuació. Atresa la voluntat d’UGTSARIO d’afilar-se a la CSI, reiterada en l’última reunió mantinguda l’octubre passat entre ambdues organitzacions a Bèlgica, les organitzacions afiliades donaren la seua adscripció a aquesta.

3) Denunciar públicament les empreses que, en contra del dret internacional, exploten els recursos naturals sahrauís, com Kosmos Energy, Cairn Energy, Lifosa i qualsevol altra que els intente explotar. Fer arribar aquesta resolució al Consell Consultiu Sindical (TUAC) perquè es complisquen les línies directrius de l’OCDE per a empreses multinacionals.

4) Fomentar l’enviament de delegacions sindicals als territoris ocupats i als campaments de refugiats Sahrauís, i seguir impulsant des del moviment sindical internacional mobilitzacions en tots els països a favor dels drets del poble sahrauí.

5) Participar en la 7a Conferència Sindical de Solidaritat amb els treballadors i treballadores Sahrauís el proper mes de desembre en el marc del 8é Congrés d’UGTSARIO.

6) Afavorir la presència de l’organització sindical UGTSARIO en les conferències, trobades i congressos sindicals nacionals i internacionals.

7) Fomentar la visibilitat de la causa sahrauí en les nostres organitzacions, entre els nostres afiliats i afiliades, i en les nostres societats, per contribuir a la difusió de resolucions, manifestos, documents, etc. Plantejar la defensa dels drets humans i de la causa sahrauí en aquells fòrums i trobades que tinguen també participació sindical.

8) Activar les reclamacions i gestions sindicals directes amb el Govern espanyol i les institucions responsables dels drets generats pels treballadors i les treballadores sahrauís en les empreses espanyoles durant el període de la colònia i exigir el compliment de la Llei 27/2011, d’1 d’agost, sobre actualització, que en la seua disposició addicional 42 emplaça el Govern espanyol a resoldre aquesta qüestió mitjançant el preceptiu informe, que en el seu contingut ha de recollir avaluació dels costos, la fórmula d’articulació i els terminis de pagament, així com les persones treballadores afectades.

Catalunya, Vilanova i la Geltrú, 19 de novembre de 2016

Organitzacions sindicals que subscrivim aquesta declaració:

UGTSARIO. Sàhara Occidental

CCOO. Estat Espanyol

USO. Estat Espanyol.

UGT. Estat Espanyol.

CONFEDERACIÓ INTERSINDICAL. Estat Espanyol.

ELA. Euskal Herria-País Basc

CIG. Galícia

COSCAPS. Coordinadora Sindical Canària de Suport al Poble Sahrauí.

CGTP-Intersindical. Portugal




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.