Intersindical, amb el poble sahrauí

15 / 11 / 2018 | Intersindical

Els dies 16 i 17 de novembre se celebrarà a Madrid la 43ª Conferència Internacional de Suport i Solidaritat amb el Poble Sahrauí (EUCOCO). Intersindical participara en aquesta trobada internacional per mostrar el seu suport al poble sahrauí i exigir el compliment de les resolucions de Nacions Unides, del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el reconeixement de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD). També ho farà a la manifestació convocada el mateix dissabte a Madrid.

Per Intersindical, la situació al Sàhara Occiedental requereix una solució política immediata. El 14 de novembre es van complir 43 anys de la signatura a Madrid l’Acord Tripartit de 1975, mitjançant el qual el Govern espanyol va abandonar el Sàhara Occidental lliurant al Marroc i Mauritània. Els acords internacionals estableixen que el responsable directe de dur a terme un procés de descolonització és el país ocupant. L’Estat Espanyol és, per tant, responsable jurídicament i històrica d’aquest procés inconclús de descolonització que va deixar abandonat el poble sahrauí en mans d’un altre ocupant, el regne del Marroc, al qual cap legislació internacional reconeix sobirania sobre el territori sahrauí que ocupa.

El Sàhara Occidental segueix militarment ocupat per forces marroquines i un mur de 2.720 kms divideix la població sahrauí entre els territoris ocupats pel Marroc, els territoris alliberats i controlats pel Front Polisario i els Campaments de Refugiats situats al desert algerià, on es van refugiar les persones supervivents de la persecució de l’exèrcit marroquí i en els que romanen suportant unes condicions de vida extremadament dures.

En els territoris ocupats pel Marroc no es respecten els drets humans i es manté una brutal repressió contra la població sahrauí: detencions arbitràries, tortures, presó, morts i desapareguts. Marroc té desplegats milers de militars i policies en les ciutats, barris sahrauís, escoles, instituts, controla els carrers, aplanen habitatges, i imposen un clima de terror i de por. Especialment greu és la situació de les persones preses després de la protestes de Gdeim Izik, amb condemnes d’entre vint anys i cadena perpètua, imposades en un judici ple d’irregularitats i confessions obtingudes sota tortura, no reben assistència mèdica i la seva salut empitjora greument.

És indignant que quan es compleixen 43 anys de la signatura dels il·legals acords tripartits de Madrid, l’Estat espanyol i tots els seus governs constituïts des de llavors no hagen donat ni un pas endavant, ni un sol gest, per resoldre un problema del qual ells són part ... i també podrien ser la solució.

Per altra part, des de la Intersindical rebutgem l’intent del Parlament Europeu de signar un nou acord comercial i pesquer amb el Marroc que inclou el territori i les aigües del Sàhara Occidental, incomplint les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de desembre 2016 i febrer 2018 que afirmen que el Sàhara Occidental i el Marroc són territoris diferents, de manera que no es poden signar amb l’ocupant acords d’aquest tipus.

Finalment, tornem a exigir que l’Estat Espanyol assumesca la seva responsabilitat en aquest conflicte, perquè és responsable políticament i jurídicament, tal com dictamina la legislació internacional, de la situació del Poble sahrauí i requerim el compliment de la legalitat internacional.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.