Intersindical contra la repressió al poble sahrauí

22 / 07 / 2019 | Intersindical

Intersindical Valenciana condemna l’assassinat de la jove sahrauí Sabah Otman Hameida “Njourni” per les forces d’ocupació marroquines.

La jove va morir el passat 19 de juliol al ser atropellada per vehicles policials que van envestir a una multitud que celebrava el triomf d’Algèria a la Copa d’Àfrica de futbol. Almenys dos joves van resultar ferits de gravetat

Marroc no ha estat capaç de digerir la seva eliminació de la Copa d’Àfrica de futbol per la selecció de Benín i ha descarregat tota la seva ràbia contra la població sahrauí. Els actes preparats al Sàhara Occidental ocupat per celebrar el seu pas als quarts de final, inclosos colons marroquins vestits amb indumentària sahrauí, es van quedar en foc d’encenalls el passat 5 de juliol, en no ser capaç la selecció marroquina, una de les favorites per al triomf final al campionat, de superar a la tanda de penals a la modestíssima selecció de l’occident africà. A la frustració marroquina s’unia l’alegria continguda de la població sahrauí per la derrota de l’ocupant i la més declarada per la presència d’Algèria, el país d’acollida de l’exili sahrauí, a la final del campionat.

Amb aquests antecedents, la final entre Algèria i el Senegal, es presumia tensa a les ciutats sahrauís sota ocupació marroquina.

Segons informa l’agència Equipe Media, en les hores prèvies a la final, celebrada al Caire a les 21:00 de divendres passat, 19 de juliol, “les forces repressores marroquins van ocupar amb vehicles militars la majoria de les grans vies de l’Aaiun . Entre els vehicles es van comptabilitzar cisternes de llançament d’aigua a pressió, cotxes de policia i camions militars, que es van situar estratègicament al voltant de la cafeteria on es concentrava la major part dels sahrauís que gaudien de la festa gran del futbol africà “.

A la conclusió del partit, centenars de sahrauís van sortir als carrers d’El Aaiun a celebrar la victòria d’Algèria, en un acte que tenia molta més càrrega política que esportiva. El crit “¡un, deux, trois, vive l’Algérie!” De centenars de goles sahrauís, anava molt més enllà d’una simple manifestació d’alegria pel triomf d’una selecció de futbol que, al cap ia la fi tampoc és la seva, encara que sí la del país que els acull des de 1975 i que els presta suport decidit des de llavors. I aquest crit va ser el detonant per a la càrrega de les forces d’ocupació marroquines que van utilitzar per a això una força desproporcionada, amb l’ús de canons d’aigua a pressió, bales de gomes i vehicles que envestien contra la multitud, causant la mort per atropellament de la jove sahrauí Sabah Otman Hameida “Njourni” i ferides de gravetat a Otman Cheikh Saffar i Ahmed al-Rugaibi. A més, segons informa igualment EM, “desenes de persones van ser detingudes durant la càrrega sense que, fins al moment, es coneguin detalls sobre el seu estat de salut o del seu parador”.

Davant aquests fets, Intersindical Valenciana

Condemnem enèrgicament l’assassinat de Sabah Otman Hameida “Njourni” per les forces d’ocupació marroquines, així com la infinitat de ferits, dos d’ells greus, causats per la seva desproporcionada i violenta intervenció contra la població sahrauí que celebrava la victòria d’Algèria a la Copa d’Àfrica de futbol la nit de divendres passat, 19 de juliol.

Rebutgem categòricament el terme “mort accidental” utilitzat per l’agència oficial marroquina (MAP) i replicada per alguns mitjans de comunicació, ja que la repressió exercida per les forces d’ocupació marroquines no té res d’accidental i sí de sistemàtica. I en aquesta repressió sistemàtica s’emmarca la mort de Sabah i les ferides de gravetat dels altres dos joves.

Denunciem el tractament informatiu donat a aquests fets per alguns mitjans de comunicació que han optat per la versió de l’agència de premsa oficial marroquina (MAP) o directament pel silenci més absolut.

Exigim al Govern d’Espanya que intervinga davant el Regne del Marroc sol·licitant una investigació veraç i objectiva sobre la intervenció de les forces marroquines que van finalitzar amb la mort de la jove sahrauí i amb un elevat nombre de ferits, alguns de gravetat.

Exigim igualment al Govern d’Espanya la paralització de la venda al Marroc d’armament i material antiavalots susceptible de ser utilitzat en actuacions repressives contra la població civil sahrauí.

Instem l’ONU, a la UE i especialment als governs d’Espanya i França, tots dos amb una gran responsabilitat en el conflicte que manté el poble sahrauí a l’exili o sota l’ocupació marroquina, al fet que intervinguin decididament per fer respectar la Declaració Universal dels Drets Humà, dotant a la MINURSO de competències en aquesta matèria, i per fer complir les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU encaminades a la celebració del referèndum d’autodeterminació.

Sol·licitem a ajuntaments, parlaments, governs autonòmics i altres institucions públiques que al llarg de l’estiu han rebut o rebran als nens i nenes sahrauís del programa Vacances en Pau, que condemnen públicament la violenta repressió exercida contra la població sahrauí resident al Sàhara Occidental Ocupat pel Marroc.

Sol·licitem a organitzacions socials, política i sindicals que se sumen a la condemna del règim d’ocupació marroquina del Sàhara Occidental que tant patiment ve generant a la població sahrauí des de fa més de 43 anys.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.