{/exp:channel:entries}

Intersindical Valenciana participa en el actes de solidaritat i del 1r de maig a Cuba

Una representació de la confederació ha estat present en la Trobada Internacional de Solidaritat amb Cuba i l’Antiimperialisme que s’ha celebrat entre el 29 d’abril i el 2 de maig a l’Havana convidada per la Central de Treballadors de Cuba (CTC).

05 / 05 / 2024 | Intersindical

Els actes van començar el 30 d’abril amb la visita a una empresa cubana de propietat 100% Estatal, Suchel. L’empresa es dedica a la fabricació i comercialització de productes higiènics i cosmètics, concretament la secció visitada a la pasta dental. A més de visitar el centre de treball es va produïr un intercanvi de preguntes i reflexions amb membres de la direcció de l’empresa, representants del ministeri d’Indústria, delegades sindicals i membres de la CTC. Durant l’intercanvi es va fer palés els problemes que el bloqueig causa en la indústria del país malgrat tractar-se d’una empresa eficient i galardonada amb diversos premis. També es va poder debatre sobre el paper de la CTC dins de les empreses i en la societat i com enfronten des de l’àmbit laboral la lluita contra el patriarcat.

L’acte més multitudinari va tindre lloc el dia 1 de maig, en commemoració del Dia Internacional de les treballadores i treballadors. Aquest any, per diverses qüestions, no hi va haver la tradicional desfilada, sinó que la celebració van consistir en un acte político-sindical davant l’embaixada dels EEUU baix el lema “Por Cuba, juntos creamos”. La delegació hi va participar amb més delegacions internacionals en la tribuna antiimperialista, en un acte on es va posar en valor el treball de poble cubà i la seua capacitat de reinvenció per solucionar les dificultats davant la nova situació que passen els treballadors i treballadores de l’illa pel bloqueig econòmic que pateix pels EEUU i les últimes polítiques estatunidenques que han agreujat més aqueste. També va ser un acte de reafirmació dels principis de la revolució cubana.

Finalment, el 2 maig va tindre lloc al Palau de les Convencions de la capital una Trobada Internacional de Solidaritat amb Cuba amb més 1000 persones delegades de més de 30 païssos.

En aquesta trobada s’ha analitzat la situació econòmica per la que passa el país, víctima del bloqueig econòmic i financer per part del govern d’EEUU amb gran impacte en la vida diària de la població (falta de medicaments, combustible i recursos bàsics). També afecta la inclusió de Cuba en la llista de països finançadors del terrorisme per l’expresident Trump que l’actual govern no ha canviat. Estar en aquesta llista ha suposat que més de 10 entitats bancàries, així com altres fonts de finançament, hagen deixat de comerciar amb el país en els últims anys.

Tanmateix, s’han tingut intervencions de solidaritat i suport a altres pobles com el Sàhara, la condemna de l’asalt del govern de l’Equador a l’ambaixada de Mèxic, els païssos africans i Palestina, la referència més comentada i ovacionada al llarg de la jornada.

Durant la mateixa trobada, la delegació valenciana també ha participat en una comissió de treball amb sindicats d’arreu de tot el món, sobre sindicalisme mundial i la lluita de les treballadores en el nou context mundial. En aquesta comissió de treball s’ha manifestat la necessitat de l’articulació i coordinació de fronts comuns per als nous reptes del món del treball: canvis del model laboral i la inteligencia artificial, precarietat, nou escenari geopolític mundial, les guerres i l’augment de l’extrema dreta en els diferents processos electorals. L’aposta de la comissió ha estat el d’un sindicalisme combatiu, que vaja més enllà de la concertació social i tornar a posar el focus directe als centres de treball i als carrers per visibilitzar i donar resposta als conflicte socials.

Aquesta trobada internacional ha acabat en l’aprovació de tres resolucions: una de solidaritat amb Palestina i contra el seu genocidi; altra per fer una aposta per la pau mundial i la sobirania dels pobles; i finalment, un suport al poble cubà i de condemna del bloqueig econòmic i financer. Un resum de tres dies de lluita, debat i reflexió de les treballadores i treballadors del món i de solidaritat entre els pobles per construir un món millor i més just.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.