Solidaritat internacional

Llibertat per a Öcalan! Solució política per la qüestió kurda!

Intersindical Valenciana, CGT, CNT i COS fan una roda de premsa conjunta per demanar la llibertat immediata del líder kurd, segurestat des del 1999.

Una imatge de la roda de premsa conjunta
Una imatge de la roda de premsa conjunta
10 / 10 / 2023 | Intersindical

LLIBERTAT PER A ÖCALAN!
SOLUCIÓ POLÍTICA PER LA QÜESTIÓ KURDA!

La Plataforma Internacional per la Llibertat d’Abdullah Öcalan ha reclamat aquest matí una solució política a la qüestió kurda; que el líder kurd Abdullah Öcalan puga reunir-se amb els seus advocats i la seua família i, en última instància, ser alliberat en condicions que li permeten jugar un paper en la recerca d’una solució política justa i democràtica al conflicte kurd de Turquia des de fa dècades. En un desplegament solidari sense precedents, han sigut més de 70 les rodes de premsa simultànies convocades a diferents territoris de l’estat espanyol i a diferents països del món, que s’han retransmés en streaming perquè pogueren ser vistes pel poble kurd.
La campanya internacional “Llibertat per a Öcalan, solució política per a la qüestió kurda” uneix moviments socials, partits polítics, col·lectius, sindicats, activistes, intel·lectuals i milions de persones tant kurdes com amigues de la seua causa d’arreu del món. L’objectiu comú és clar: fer possible una solució política democràtica a la qüestió kurda a Turquia, que s’arrossega des de fa més de cent anys, i que es permeta al líder kurd Abdullah Öcalan participar en el necessari diàleg que s’ha d’activar.
A la ciutat de València, la roda de premsa ha estat convocada pels sindicats Confederació General del Treball (CGT), Confederació Nacional del Treball (CNT), Coordinadora Obrera Sindical (COS) i Intersindical Valenciana (IV), que han llegit conjuntament la següent

Declaració conjunta. Llibertat per a Öcalan
Abdullah Öcalan és un líder polític kurd, considerat per milions de kurds com el seu representant polític. El febrer de 1999, Öcalan va ser segrestat en una operació orquestrada per diversos serveis de seguretat i intel·ligència i enviat a Turquia. Des d’aleshores està a la presó, aïllat de tot contacte amb l’exterior, i fa diversos anys. Ha estat sotmés a tortures i altres tractes cruels i degradants. Malgrat això, les persones que formen part del seu moviment, i la majoria del poble kurd, estan al capdavant de la lluita per l’autodeterminació, juntament amb els moviments multiètnics i multireligiosos per la democràcia a l’Orient Mitjà.
Les seues teories han inspirat els que lluiten per l’autodeterminació, l’alliberament de les dones i la fi de les situacions de desigualtat i explotació arreu del món.
La “qüestió kurda” segueix sent un tema sense resoldre a Turquia: el conflicte i la inestabilitat política derivats de la violenta negació de Turquia dels drets civils i polítics a 20 milions de ciutadans kurds ha costat milers de vides, n’ha desplaçat milions i ha donat poder a ultres, fonamentalistes religiosos i autòcrates a tot el món. Això està relacionat amb molts dels conflictes regionals i globals més greus que afecten la vida i el benestar de milions de persones: l’ocupació, el racisme, l’opressió de les dones, la intolerància religiosa, l’explotació econòmica i la destrucció del medi ambient.
El Kurdistan està dividit en quatre estats: Turquia, Iran, Iraq i Síria. Van ser les potències europees, concretament Gran Bretanya i França, les que van crear aquestes divisions fa un segle. La capacitat de Turquia per fer la guerra contra la població kurda a tot l’Orient Mitjà és el resultat de dècades de suport incondicional dels Estats Units i altres membres de l’OTAN, i és la nova estratègia del govern turc per enfrontar aquestes potències entre si, com Rússia i Iran, per extreure concessions antikurdes de totes bandes.
Les solucions d’Öcalan són internacionals. El seu marc per a una solució política a la qüestió kurda podria posar fi a un segle de guerra i opressió a Turquia i als països veïns. Les teories universals que serveixen de marc a les seues propostes de solucions són un model per a altres pobles i conflictes del món, que busquen alternatives a les grans crisis del nostre temps: des de la creixent desigualtat fins al canvi climàtic, passant per l’ascens d’autòcrates extrems que se n’aprofiten el creixent desencís amb el sistema.
Amb la llibertat d’Öcalan, i la possibilitat de participar en un procés polític per resoldre la qüestió kurda, segurament la llibertat i la pau serien possibles per a totes nosaltres. Però, malauradament, els dirigents autoritaris de Turquia ho saben i temen enormement aquest escenari. I així, amb el suport de la comunitat internacional, han mantingut aïllat Öcalan durant gairebé tres anys, per mantenir el poder i perllongar les seues guerres interminables.
Estem molt preocupades per la seguretat i el benestar d’Öcalan. L’aïllament és reconegut internacionalment com una forma de tortura. Que aquesta forma de tortura dure durant tres anys és extremadament perillós. No sabem res del destí d’Öcalan, més enllà que recentment va rebre “mesures disciplinàries” per evitar reunions amb fals pretext, i que suposadament va rebre amenaces de mort.
El Comité Europeu per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa és l’encarregada de controlar les condicions penitenciàries a Turquia i als estats europeus. El Comité i altres institucions europees (la Unió Europea i el Consell d’Europa) no han exigit cap responsabilitat a Turquia per les violacions sistemàtiques de la seua pròpia legislació i el dret internacional, en relació amb el cas Öcalan. El Consell d’Europa, la Unió Europea i el Comité per a la Prevenció de la Tortura poden i han de fer més per complir la seua missió. Aquesta situació és insostenible.
Per això, les organitzacions aquí presents, exigim que el líder kurd Abdullah Öcalan es puga reunir amb els seus advocats i els seus familiars i, en definitiva, que siga alliberat en condicions que li permeten exercir el seu paper de principal representant del poble kurd, en la recerca d’una solució política justa i democràtica al conflicte kurd que es viu des de fa dècades a Turquia.
LLIBERTAT PER ÖCALAN!
SOLUCIÓ POLÍTICA A LA QÜESTIÓ KURDA!


Els sindicats convocants han aprofitat també la roda de premsa per denunciar els bombardejos a Rojava perpetrats per Turquia, que ha destruït multitud d’infraestructures elèctriques essencials per la població. Aquestes bombes, que pretenen acabar amb el projecte democràtic i igualitari de Rojava i sembrar el terror en la població kurda, no han tingut tampoc la necessària condemna per part de la comunitat internacional. L’exemple de Rojava és tan exitós per al poble kurd com perillós per a aquells que volen la seua destrucció. Contra el totalitarisme i el feixisme, solidaritat internacionalista!

Punxa ací per veure la roda de premsa.




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.