{/exp:channel:entries}

Per la pau a Colòmbia

El V Congrés de la Intersindical Valenciana ha aprovat una resolució a favor del procés de pau a Colòmbia.

30 / 11 / 2016 | Intersindical

Davant de l’actual conjuntura política colombiana, respecte al resultat negatiu del plebiscit del dia 2 d’octubre per la ratificació dels acords de Pau de l’Havana entre les FARC-EP i el govern colombià i davant de la decisió de la insurrecció de continuar treballant per la pau, i en aquest sentit segueixen treballant a la capital cubana; després que el govern colombià s’assentara amb els dirigents de la campanya del No i, alhora, la insurrecció es reunira també amb organitzacions polítiques i socials colombianes de la campanya del Sí, entre les quals hi havia la Constituent d’Exiliats, perseguits per l’Estat colombià, per aconseguir ajustar l’acord final sense desfigurar-ne l’essència, Intersindical Valenciana considera el següent:

1. Que amb la signatura definitiva dels acords per una pau estable i duradora entre les forces armades revolucionàries de Colòmbia-exèrcit del poble (FARC-EP) i el govern colombià a l’Havana, Cuba, el dia 26 de setembre de l’any en curs, després de quatre anys de treball entre les dues delegacions es podria prefigurar un gran avanç en la construcció d’una nova Colòmbia en què es respecte la diferència ideològica i les propostes de l’oposició política, que per primera vegada tindria garanties de seguretat per a l’expressió de les seues idees i la participació política ciutadana, així com la perspectiva d’una àmplia participació de les masses populars.
2. Que els acords en matèria de desenvolupament agrari representen, d’una banda, el lliurament de 3 milions d’hectàrees per a les víctimes desplaçades pel paramilitarisme i el lliurament de 7 milions als camperols per a projectes agrícoles comunitaris, i per tant, s’aconseguirà una major equitat i desenvolupament social en el sector rural colombià, que podrà aspirar per fi a la sobirania alimentària per a totes i tots els camperols, així com per al consum dels grans centres urbans, vencent la dependència de la seguretat alimentària a tercers països, ja que Colòmbia s’ha convertit, per causa dels TLC amb els Estats Units i amb la UE, en un país importador d’aliments.
3. Que les víctimes del conflicte armat han estat al centre de la solució i rebran justícia i reparació, a través de la veritat com a garantia de la no-repetició i seran jutjats –per primera vegada en un procés de pau en tota la història contemporània universal– com a victimaris les forces militars, els agents estatals, polítics de l’extrema dreta i empresaris que, per acció o omissió, van estimular la guerra.
4. Que tots els actors socials van tindre presència a través de fòrums nacionals i trobades internacionals, i amb presència directa a l’Havana a través de les organitzacions polítiques i socials més rellevants del país, per contribuir amb les seues propostes al desenvolupament dels acords finals en cada tema de l’agenda.
5. Que la transversalitat de l’enfocament de gènere present en l’acord Final, el situa com un cas únic en la història de la resolució de conflictes al món, digne d’alta valoració per l’avançat respecte al seu qüestionament del patriarcat i la defensa dels drets humans de les dones i dels col·lectius LGTBI; per tant, serà un model a seguir per al futur en processos de pau d’altres pobles i nacions del món.
6. Que la insurrecció de les FARC-EP, en una clara mostra de coherència i generositat, ha demanat perdó a les víctimes que va poder ocasionar la seua actuació en moments puntuals de la guerra, no com una política del seu Estat Major ni del seu Secretariat, sinó donades les contingències que en tota guerra no convencional es poden presentar, però que de tota manera va reconéixer amb sincera contricció i les víctimes es van sentir reparades en rebre la veritat de forma directa per la insurrecció.
7. Que l’impacte de la signatura d’aquests acords es veurà en la mesura de la ràpida implementació d’aquests i que per aquesta raó és imprescindible la participació activa de totes les forces d’esquerra al món, a través del seguiment permanent a la Comissió de Verificació que definisquen les parts.
8. Que la pau a Colòmbia significarà noves oportunitats per a l’esquerra colombiana i llatinoamericana, sota altres condicions polítiques per a desenvolupar el seu projecte emancipatori i integrador en la construcció de l’Amèrica bolivariana que ha aconseguit construir una altra corelació de forces en el continent i que hui dia veiem que està amenaçada molt fortament per l’extrema dreta llatinoamericana.

Davant de les anteriors consideracions, decideix emetre la següent RESOLUCIÓ:

1.Donar el més rotund suport a l’acord subscrit entre les FARC-EP i el Govern colombià, per la pau estable i duradora, cosa que valorem com un exemple digne per a la resolució de conflictes armats al món, en què, al centre, hi ha la reparació per a les víctimes.
2.Exigir la participació de les bases socials i no acceptar que siga un acord entre les elits, fet que intenta deslegitimar i transformar l’acord adaptant-lo als seus interessos, sinó que siga el resultat de la construcció d’un autèntic diàleg popular el que marque els ajustos que es facen al text signat.
3.Reiterar la nostra condició internacionalista, en identificar-nos amb la històrica lluita del poble colombià per les seues més sentides reivindicacions de justícia social, de què aquest acord és una mostra més de la seua capacitat de mobilització i voluntat de pau.

Por la paz en Colombia (PDF en castellà)




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.