Intersindical exigeix un impuls a l’ús social del valencià

Dia Europeu de les Llengües

25 / 09 / 2020 | Intersindical

El 26 de setembre se celebra el Dia Europeu de les Llengües (DEL), proclamat pel Consell d’Europa. En aquest dia, la Intersindical Valenciana demana al Consell de la Generalitat Valenciana que done un impuls decidit a l’ús social del valencià.

El Sindicat considera que per impulsar-ne l’ús i garantir una autèntica igualtat lingüística en tots els àmbits, es requereix un ampli consens social: un Pacte Valencià per la Igualtat Lingüística que establesca les bases sobre els objectius i les actuacions necessàries per aconseguir-la, i que compte amb la participació de les administracions, de les institucions públiques i de la societat civil. Aquest pacte ha de contemplar mesures com la promulgació d’una Llei d’Igualtat Lingüística, l’establiment de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública valenciana, l’augment dels pressupostos destinats a la promoció i ús del valencià, la potenciació de l’ús del valencià en totes les administracions públiques valencianes, la reciprocitat dels mitjans de comunicació públics en la nostra llengua i l’establiment d’un espai de comunicació amb la resta de territoris del nostre domini lingüístic.

Una majoria de valencians i valencianes considera que cal impulsar l’ús i l’ensenyament de la llengua i per això no es pot esgrimir la llengua per fer-ne una confrontació partidista ni una divisió de la societat valenciana, com pretenen sectors molt minoritaris però força actius i que compten amb poder, recursos i veus que amplifiquen la seua posició contrària al valencià.

És per això que des de la Intersindical Valenciana es proposa un Pacte Valencià per la Igualtat Lingüística amb la participació de les administracions, institucions, entitats (socials, culturals, esportives, etc.), partits polítics, sindicats, universitats, comunitat educativa i persones que defensen la igualtat lingüística real i efectiva al País Valencià. Un Pacte que ha de servir per a impulsar una autèntica normalització en el sistema educatiu, però també en totes les administracions públiques, en els mitjans de comunicació i en altres àmbits de la societat valenciana.

Finalment, el Sindicat es fa una crida al compliment de les recomanacions dels experts i del Consell d’Europa per fer del valencià, llengua minoritzada, la llengua vehicular de l’ensenyament en totes les etapes educatives, així com la supressió de l’exempció del valencià en les comarques castellanoparlants, per garantir la competència lingüística en valencià i castellà de tot l’alumnat en acabar els seus estudis obligatoris.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.