Requisit lingüístic

Intersindical Valenciana valora positivament que la Llei de la Funció Pública incorpore l’acreditació de la competència lingüística en valencià

29 / 03 / 2021 | Intersindical

El Sindicat considera que l’aprovació de la nova llei és un pas endavant, en ser la primera vegada que s’aprova una llei de la funció pública valenciana que inclou l’exigència de la competència lingüística en valencià a tot el personal de les administracions públiques.

Després de quasi quatre dècades de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia i de la Llei d’ús i ensenyament del valencià calia superar la dinàmica de les darreres lleis que només contemplaven com a mèrit la capacitació lingüística del personal.

A més, cal tenir en compte que la competència lingüística serà d’aplicació no sols a l’administració de la Generalitat Valenciana, sinó també a les administracions locals, universitats públiques, empreses públiques i personal estatutari. Aquest fet suposa donar un fort impuls a la promoció del valencià, l’apreciació del seu valor social i la seua presència pública; d’altra banda, garantirà els drets lingüístics de les valencianes i valencians i farà que les administracions públiques siguen més properes a la ciutadania.

La regulació de la competència lingüística per a l’accés a les administracions públiques dóna resposta a una antiga reivindicació de desenes d’entitats socials, culturals i sindicals que han treballat, des de fa anys, per aconseguir-ho. De fet, el desembre de 2016, els sindicats Intersindical Valenciana, CCOO-PV i UGT-PV van subscriure, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, l’Acord sobre competència lingüística per a exigir al Consell que la nova llei arreplegara la capacitació lingüística. Ara, cinc anys després s’ha aconseguit que siga una realitat.

No obstant, Intersindical Valenciana considera que la nova llei hauria d’haver contemplat els nivells de coneixement de valencià en compte de deixar la seua regulació a una futura reglamentació. Per això el Sindicat va presentar una proposta en eixe sentit en el procés de negociació sindical i en la seua compareixença, el passat mes de juliol, a les Corts Valencianes.

La proposta del Sindicat era una nova redacció de l’article 62.1.g)

“1. Són requisits generals de participació en els procediments selectius els següents:
[…]
g) Acreditar la competència lingüística en els coneixements de valencià amb respecte al principi de proporcionalitat i adequació entre el nivell d’exigència i les funcions corresponents. Els nivells exigibles de coneixements de valencià són els següents:
- Grups A1, A2, B i C1: Certificat C1
- Grup C2: Certificat B1
- Agrupacions professionals funcionarials: Certificat A2
L’acreditació d’aquests coneixements de valencià haurà de realitzar-se mitjançant certificat expedit o homologat per la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

Malgrat els nostres intents, la redacció final aprovada per les Corts Valencianes ajorna la concreció dels nivells de capacitació lingüística del personal fins l’elaboració d’un Reglament; tasca per a la qual estableix un termini màxim d’un any. Una redacció que introdueix elements d’incertesa, tant pel que fa al compliment del termini establert, com per la determinació del nivell de coneixements de valencià que s’exigirà en eixe futur reglament.

És per això que, Intersindical Valenciana espera que el reglament que ha de desplegar l’article 62, 1, g), es negocie de manera immediata sense esperar al termini màxim previst en la mateixa llei i que els nivells de capacitació en valencià establerts garantisquen una igualtat lingüística real i efectiva dels valencians i valencianes en les seues relacions amb les administracions públiques. Uns objectius pels quals Intersindical Valenciana estarà no sols vigilant, sinó que treballarà amb totes les eines al seu abast per assegurar el seu assoliment.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.