4A, dia d’acció global per l’eliminació dels paradisos fiscals

Intersindical Valenciana forma part de la campanya per una justícia fiscal

30 / 03 / 2022 | Intersindical

El dia 4 d’abril és una jornada tan important com desconeguda per l’opinió pública: el dia d’acció global per l’eliminació dels paradisos fiscals. Per donar visibilitat a aquest problema i reivindicar mesures, es va constituir una plataforma anomenada CAMPANYA PER UNA JUSTÍCIA FISCAL, que aglutina 11 entitats. A continuació reproduim el manifest per enguany.


Un any més en la CAMPANYA PER UNA JUSTÍCIA FISCAL unim les nostres forces per a denunciar i reclamar l’ERRADICACIÓ DELS PARADISOS FISCALS que comporta l’afebliment
dels ingressos del sistema tributari de molts països.

Enguany, a més, el fem en el context de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, amb tot el que implica en pèrdua de vides i drama humanitari, a més de les múltiples i greus repercussions econòmiques i polítiques a escala internacional. Tot això afegit a l’actual situació de precarietat quan encara estem en el procés de reconstrucció de les nostres economies i de les nostres societats afeblides per la pandèmia.

És important assenyalar que els abusos en la utilització dels paradisos fiscals, la seua impunitat i la falta de voluntat política per a adoptar les mesures necessàries per a la seua erradicació, tenen conseqüències irreparables per al benestar col·lectiu, el respecte als drets humans, socials i ambientals, i el sosteniment dels serveis públics essencials per a la ciutadania, com la sanitat, l’educació i els serveis socials, la importància i les mancances dels quals es posen de manifest en circumstàncies extremes com les actuals.

En aquest context, el compromís del govern espanyol d’afrontar una reforma tributària de gran importància és, sens dubte, una gran oportunitat per a modernitzar i consolidar el nostre sistema tributari, augmentant la seua suficiència i progressivitat. Amb aquest objectiu, la Comissió de persones expertes per a la reforma del sistema tributari va entregar al Ministeri d’Hisenda el “Llibre blanc”, informe on es recullen els seus suggeriments en matèria de fiscalitat, de les quals ens fem ressò, perquè ara li correspon al Govern “avançar cap a un sistema tributari més just i progressiu per a tindre un Estat del Benestar fort”.

PERÒ MENTRESTANT ELS PARADISOS FISCALS:
● Debiliten la possibilitat d’invertir en un model de sanitat pública i universal de qualitat i en polítiques públiques que garantisquen els drets fonamentals de la ciutadania.
● Costen als governs de tot el món 427.000 milions de dòlars cada any. L’FMI estima que la riquesa oculta de les grans fortunes espanyoles supera el 10% del PIB.
● En 2020 les empreses de l’Ibex 35 van sumar un total de 745 filials en paradisos fiscals, 5 més que en 2019.
● Els 36 principals bancs europeus registren el 14% dels seus beneficis en paradisos fiscals. Prop de 20.000 milions d’euros se situen en paradisos fiscals.
● Al febrer de 2022, les ministres i els ministres europeus van actualitzar la llista de paradisos fiscals de la UE, sense afegir cap país a la llista negra i agregant 10 territoris a la llista grisa. Els paradisos fiscals de dins de la UE com ara Xipre, Irlanda, Luxemburg, Malta i els Països Baixos novament es queden fora, mentre dóna via lliure a les jurisdiccions que continuen promovent el secretisme, com Suïssa i els Estats Units.
● En poc més d’un any s’han produït tres noves filtracions: Open Lux, els Papers de Pandora i els Swiss Secrets, que han posat en evidència la insuficient voluntat política per a erradicar els paradisos fiscals.

Per tot el que s’ha exposat, des de la CAMPANYA PER UNA JUSTÍCIA FISCAL de la Comunitat Valenciana unim les nostres forces per a demandar al govern espanyol i a la
Unió Europea que disposen accions eficaces encaminades a l’ERRADICACIÓ DELS PARADISOS FISCALS.

Al govern espanyol:
● La posada en marxa de les mesures que es proposen en el ‘Llibre Blanc de la Reforma Fiscal” i així avançar cap a una fiscalitat progressiva i justa, que garantisca la suficiència de recursos per a tindre un Estat del Benestar fort i eficaç. Que la reforma fiscal “NO SIGA UN LLIBRE EN BLANC”
● Restringir les bonificacions i exempcions fiscals que contribueixen i deriven en frau, o en la fallida de la igualtat de les persones i la progressivitat fiscal que proclama la Constitució espanyola per a tota la ciutadania. Qui més té ha de pagar més.
● Actualitzar la llista negra espanyola de paradisos fiscals, aplicant els principis de la Llei de mesures de lluita contra el Frau Fiscal aprovada al juliol de 2021 que, reconeix la necessitat d’actualitzar els criteris i el llistat per a integrar els principis d’equitat fiscal i de transparència, però que segueix sense desenvolupament normatiu.
● Crear un registre públic a Espanya que incloga els propietaris reals, finals i efectius de totes les societats pantalla i comptes bancaris, trencant així amb l’opacitat de les societats offshore.
● Acabar amb la fugida de beneficis empresarials a paradisos fiscals i la infratributació de les grans empreses. Amb aquesta finalitat, el govern espanyol hauria de liderar el marc de transposició europea de l’acord global sobre l’impost mínim de societats, considerant la possibilitat que qualsevol país incremente eixe mínim efectiu per damunt del 15%.
● Impulsar la promoció de “Zones Lliures de Paradisos Fiscals”, mitjançant un mecanisme que impedisca contractacions públiques, en qualsevol dels àmbits de govern, a
empreses que operen a través de paradisos fiscals, per elles mateixes o per les quals utilitza en la seua cadena de producció. Així com, impedir que arriben a ser
adjudicatàries dels fons de la UE destinats a la recuperació. D’igual manera, promoure el veto a càrrecs públics que disposen de comptes bancaris en aquests territoris.

A la Unió Europea:
● La inclusió automàtica en la llista negra de les jurisdiccions amb impostos corporatius nuls o molt baixos, aplicant als països de la UE el mateix nivell d’escrutini que a tercers països.
● Els règims fiscals amb taxes impositives per davall del mínim global de l’OCDE del 15%, han de considerar-se potencialment nocius, si les empreses no tenen una activitat econòmica real en la jurisdicció en la qual operen.
● La revisió de la definició actual de “activitat econòmica real” i de “presència econòmica substancial”, proporcionant una descripció clara de la quantitat precisa i “adequada” de volum de negocis i personal que una multinacional ha de tindre en una jurisdicció.
● Adoptar sancions per als països de la UE que mantinguen mecanismes de competència fiscal deslleial.

Finalment, davant el cost social i econòmic provocat per la guerra a Ucraïna, i les emergències humanitàries d’altres zones en conflicte, exigim que s’adopten les mesures de solidaritat que suposen una major tributació en aquells àmbits econòmics on existisquen beneficis extraordinaris, per a poder garantir els drets humans de les persones desplaçades per eixes situacions i evitar, en la mesura que siga possible, que el cost de la guerra repercutisca injustament en l’economia dels més vulnerables.

CAMPANYA PER UNA JUSTÍCIA FISCAL
AVF-EBC, ATTAC PV, CCOOPV, CVONGD, EAPNCV, Gestha, Intersindical Valenciana,
Pobresa Zero, Red Enclau, UGT-PV y Oxfam Intermón

Ací tens el manifest en format Manifest_4_abril_2022.pdf
Ací tens el cartell en format




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.