S’ha presentat també el procés de participació en el que s’establiran grups de treball per a la revisió dels esborranys i annexos dels nous decrets.
A l’acte ha estat present la Consellera d’Igualtat i Polítiques Socials, Mònica Oltra, la Secretària Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia, i la Directora General d’Atenció Primària, Mercè Martínez.
Dos delegades dels sindicat STAS, Cristina Martínez Villarañas i Mónica Martínez Sánchez pertanyents al grup de Polítiques Socials de la Intersindical Valenciana, han assistit hui dimarts 19 a l’acte de presentació celebrat a l’auditori de l’IVAM de València.
Els tres nous decrets són:
1.- Decret de Tipologies de Centres, Serveis i Programes.
En aquest decret s’establirà el nou sistema públic de serveis socials. Els principals avanços vinculats al decret són:
- La sistematització de l’estructura i el funcionament del servei públic valencià de serveis socials (SPVSS).
- Defineix la tipologia dels centres.
- Blinda les condicions de centres i serveis.
- Garanteix la proximitat i inclusió en el territori.
- Assegura la professionalització.
2.- Decret d’Òrgans de Participació i de l’Observatori del SPVSS.
Aquest decret estructura i defineix el Consell Valencià d’Inclusió i drets socials d’àmbit autonòmic i també establirà com han de ser els consells de participació de zona i locals.
3.- Decret de Comitès d’Ètica del SPVSS.
Es crearan 21 comitès d’ètica departamentals.
Després d’explicar els tres decrets, s’ha incidit en que en la llei 3/2019 de 18 de febrer de Serveis Socials Inclusius, l’atenció i els recursos se centren en les persones i en l’atenció primària, suprimint els serveis socials com a servei assistencial. Estos nous serveis socials s’emmarquen en un sistema planificat i ordenat que segueix en plena construcció i continua amb la redacció de l’esborrany d’estos tres nous decrets.
Dins de la presentació dels nous decrets s’ha fet referència a la importància del finançament dels professionals i serveis amb la finalitat d’aconseguir l’estabilitat de les plantilles de serveis socials en benefici de la població, que obtindrà un servei de qualitat i un professional de referència que no canviarà constantment.
Des de la Intersindical Valenciana, continuem reclamant una solució immediata a l’administració pel que fa a la precarietat laboral en els nostres contractes laborals i la inestabilitat de les plantilles en els ajuntaments. La gran majoria de les i els professionals de serveis socials continuem patint contractes temporals precaris, alguns d’ells en frau de llei, amb grans diferències salarials respecte a altres treballadors/res de les administracions públiques que tenen la mateixa categoria professional. Moltes de nosaltres no apareguem com a professionals a les plantilles dels ajuntaments ni a les RLT.
Considerem que la llei 3/2019 regula molt adequadament el marc dels serveis socials, però els professionals continuem depenent de la seua interpretació pels tècnics habilitats nacionals i de la voluntat política de cada ajuntament.