Intersindical Inclusiva
Salut mental

Intersindical Valenciana aposta per un model social i de drets per a les persones amb afectacions de la salut mental

Intersindical Valenciana ha participat aquest 12 de desembre en la presentació del Pla Valencià d’Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives.

13 / 12 / 2022 | Intersindical

L’esdeveniment ha tingut lloc en el Palau de la Generalitat on ha presentat l’acte el President de la Generalitat, Ximo Puig. A l’acte ha assistit també la Vicepresidenta i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives Aitana Más, i el Conseller de Sanitat Universal Miguel Mínguez. En la jornada han estat presents a més professionals experts i testimonis en primera persona de persones amb afectacions de la salut mental. Així mateix, a l’acte ha acudit la portaveu de la Intersindical Valenciana, Beatriu Cardona i el coordinador de Polítiques Socials del sindicat, Xema Sánchez.

l’Àrea d’Inclusiva i el Grup de Polítiques Socials de la IV porta participant des de fa un any i mig amb el Comissionat de Salut Mental aportant propostes i defensant la importància que la salut mental ha d’estar sense cap dubte en l’agenda de les polítiques socials públiques i inclusives del País Valencià.

La Generalitat s’ha compromès a invertir en el pròxim any 2023 uns 40 milions d’euros, a més de la incorporació de 250 professionals sociosanitaris. Donat que les accions del “pla” desplega accions fins a l’any 2026, en els pròxims anys els professionals es continuaran reforçant i ampliant.
El pla ha estat fruit d’un procés deliberatiu en el qual han participat associacions, universitats, col·legis professionals i sindicats d’entre els quals es troba la Intersindical Valenciana. Així mateix ha comptat amb un Consell Ciutadà, pioner en les metodologies participatives, compost per 70 persones que s’han reunit en vàries ocasions per a aportar idees i inquietuds.

El pla, en si mateix, es desenvolupa a través del que es denomina vuit accions palanca.

La primera d’elles consisteix en l’atenció i suport específic per a la població infanto-juvenil. Es preveu en 2023 la incorporació de sis equips mòbils d’intervenció comunitària amb la contractació de 24 professionals, la posada en marxa d’un nou hospital de dia infanto-juvenil situat a la població valenciana de Canals amb la contractació de 9 professionals, la reforma i condicionament de les instal·lacions de dos nous hospitals de dia infanto-juvenils a Sagunt i Gandia i la creació d’una unitat residencial d’acolliment en crisi a la província d’Alacant que suposarà la contractació de 18 professionals. Durant la vigència del pla d’acció es plantegen tres unitats residencials d’acolliment en crisi, una per província.

La segona acció palanca se centra en l’atenció i suport a les persones amb trastorn mental greu. És per això que el govern ha plantejat crear al llarg del 2023, nou equips de tractament comunitari, la qual cosa suposarà la contractació de 54 professionals, la creació de 3 unitats mamà-bebè, una en cada província, formades per 6 professionals, així com la creació d’un hospital de dia a la Pedrera-Dènia per a intervencions intensives, que disposarà de 8 professionals.

Una tercera palanca va dirigida a persones amb drogodependències i trastorns de comportament, amb la contractació de 85 professionals durant els anys de vigència del pla, entre altres mesures.

Una quarta palanca busca que el col·lectiu de persones amb trastorns greus, especialment els més joves mitjançant la seva formació, capacitació i contractació. En aquest context, es considera prioritari un pla d’ocupació amb diferents mesures per a aconseguir una major accessibilitat laboral.

Una cinquena palanca es dirigeix a garantir el dret a una atenció personalitzada centrat sobretot en l’atenció primària.

La sisena palanca aborda crear una plataforma digital àgil, intuïtiva i participativa que permet satisfer aquestes necessitats i, paral·lelament, difondre els serveis i recursos existents en matèria de salut mental, drogodependències i conductes addictives.

La setena acció palanca se centra en la prevenció de la malaltia mental, les drogodependències i les conductes addictives i, específicament, en un pla de prevenció i atenció del suïcidi.

Finalment, la vuitena palanca se centra en una governament per rendir comptes i que compte amb la màxima participació, i inclou accions com la posada en marxa d’auditories assistencials i de drets humans o la creació de sistemes de coordinació i participació dins de l’Administració, entre altres.

En totes aquestes accions, Intersindical Valenciana ha aportat idees i les ha desenvolupat en les reunions de treball amb altres agents socials. Entre aquestes idees, assenyalem algunes com la millora de les ràtios en els serveis socials, la promoció de la democratització dels centres, la planificació centrada en la persona com a metodologia d’intervenció comunitària, la potenciació dels “habitatges col·laboratius”.

Hem proposat una escala d’habitatges com a bona pràctica basada en les experiències d’altres països:
1.- Pis Supervisat.
2.- Pis Col·laboratiu.
3.- Pis Llançadera.

Considerem imprescindible augmentar el nom de professionals psicòlegs i psiquiatres i, al mateix temps, de professionals socials. No oblidar la importància de la “psicologia” una matèria tan important que s’ha de valorar fent costat al “treball social”, “integrador/a social”, “educador/a social”, etc.

A nivell educatiu hem sol·licitat incloure crear més Unitats Educatives Terapèutiques (UET/HDIA) on col·laboren professionals de la Salut i d’Educació, Reforçar les Unitats de Salut Mental Infanto-adolescent” (USMIA) i la Unitat d’Atenció i Intervenció (UAI) i Creació “d’escoles promotores de la salut”.

Hem sol·licitat també la revisió del nom CEEM. Eliminar el nom CEEM i substituir-lo per “Centre de recuperació de salut mental”, (CRSM).

En definitiva, seguint els nostres principis rectors d’intervenció sociopolítica en els assumptes candents de la nostra societat, Intersindical Valenciana ha defensat un model de salut mental on els drets humans i la inclusió social siga el nord. Donem la benvinguda a aquest “pla” que posa sobre la taula una sèrie de bones intencions però exigim que no es quede en lletra morta i, més enllà de les modes, aquest pla sàpiga implementar d’una manera seriosa aquests recursos i continue ampliant aquests drets humans d’un col·lectiu oblidat tan necessitat d’aquests suports.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.