Intersindical Inclusiva

Intersindical Valenciana es reuneix amb el grup parlamentari Unides Podem

05 / 04 / 2022 | Intersindical

Membres de la Intersindical Valenciana, s’han reunit hui dimarts 5 d’abril a les Corts amb la Coordinadora Autonòmica del grup parlamentari Unides Podem, Pilar Limar. L’objectiu de la reunió ha sigut lliura-li presencialment les aportacions que ha fet el Grup de Polítiques Socials de la intersindical en referència a la iniciativa legislativa sobre la Salut Mental que està portant UP.
A la reunió li hem explicat aspectes del document que li fem entrega i que pensem deuen estar presents en la nova llei de Salut Mental, aspectes com:
Considerar la “salut mental” des dels drets humans, l’apoderament de les persones i la inclusió ha de ser una obligació de la llei. I això és compatible amb el “model biomèdic” que ha de reforçar-se, però també considerem que el “model social i de drets” ha de ser present tant en el redactat com en el desenvolupament concret, i açò afecta tant a les denominacions o noms com als continguts dels projectes.

En aquest sentit, proposem que la llei utilitze una terminologia inclusiva que reconega aquesta dualitat entre el “model biomèdic” i el “model social i de drets”. Per exemple, és necessari de cara al DIAGNÒSTIC utilitzar la terminologia utilitzada per l’OMS o el DSM5 (“Trastorn”) però de cara a les INTERVENCIONS SOCIOCOMUNITÀRIAS és important utilitzar altres terminologies com per exemple: “persones amb diversitat mental”.

Proposem l’expressió recollida per algunes entitats de l’àmbit associatiu com és: “persones amb afectacions de la salut mental”. Aquesta expressió és integral, holística i recull els aspectes tant biomèdics que són molt importants per als tractaments com els aspectes d’inclusió social i comunitària.

Hem sol·licitat també la revisió del nom CEEM. Eliminar el nom CEEM i substituir-lo per “Centre de recuperació de salut mental”, (CRSM).

La salut mental, defensem, ha de treballar-se des d’aquest model col·laboratiu on els diagnòstics, els tractaments i les intervencions sociocomunitàrias siguen coordinades des del camp de la salut i des dels serveis socials de base.

Considerem que, en aquest camp de les intervencions sociocomunitàries, és a dir, -en el model social i de drets-, es podria utilitzar de cara els SUPORTS que les persones necessiten.

Considerem molt important incloure la Coordinació de totes les administracions implicades en el procés de la Salut Mental. (Sanitat, Igualtat, Educació, Treball i Justícia).

Pensem que és essencial el DRET A LA PARTICIPACIÓ POLÍTICA EN LA VIDA DELS CENTRES. Aquest dret es concretaria per exemple en la creació de “Consells de Centre” compost per persones usuàries, professionals i gerents en els quals totes les persones disposen de veu i vot, independentment de la seva “incapacitació” civil. Tal com existeix en la societat.

Considerem imprescindible augmentar el nombre de professionals psicòlegs i psiquiatres i, al mateix temps, de professionals socials. No oblidar la importància de la “psicologia” és aquesta matèria al costat del “treball social”, “integrador/a social”, “educador/a social”, etc.

Hem defensat el model de “HABITATGES COL·LABORATIUS” que existeix en altres llocs del territori i del món i que tenen com a objectiu la inclusió social de les persones en processos d’inserció laboral, amb itineraris d’inserció laboral que estiguen supervisats per les administracions públiques. I hem aportat NOVES DENOMINACIONS com són:
1.- Pis Supervisat.
2.- Pis Col·laboratiu.
3.- Pis Llançadera.

A nivell educatiu hem sol·licitat incloure crear més Unitats Educatives Terapèutiques (UET/HDIA) on col·laboren professionals de la Salut i d’Educació, Reforçar les Unitats de Salut Mental Infanto-adolescent” (USMIA) i la Unitat d’Atenció i Intervenció (UAI) i Creació “d’escoles promotores de la salut”.

Intersindical Valenciana, com no pot ser d’altra manera, està al costat i compromesa amb aquesta realitat de la salut mental, i per tant defensem que s’ha de treballar des d’aquest model COL·LABORATIU on els diagnòstics, els tractaments i les intervencions sociocomunitàrias siguen coordinades des del camp de la salut i des dels serveis socials de base.

 

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.