Intersindical Inclusiva

Intersindical Valenciana es reuneix amb el Secretari Autonòmic de Diversitat Funcional i Igualtat, Ruben Sancho i la Directora General de Salut Mental Elena Albert

20 / 01 / 2021 | Intersindical

Hui dimecres 20 de gener, membres del Grup de Polítiques Socials de la Intersindical Valenciana s’han reunit en línia amb el Secretàri Autonòmic d’Igualtat i Diversitat Funcional.

En aquesta ocasió, la reunió s’ha centrat en les demandes del nostre sindicat referents a “salut mental”.
La Intersindical Valenciana al costat d’altres agents socials, patronals i universitats, l’any 2018 va signar un “pacte” sobre Salut Mental. Ens referim al Pacte Autonòmic Valencià per l’atenció integral- social i sanitària- de la Salut Mental. La vigència del pacte és fins al 2022 i entre els seus objectius es trobaven els següents:

- Disposar d’una xarxa d’atenció sanitària i social per a prestar una atenció integral i integrada.
- Establir una coordinació eficaç i estable entre les conselleries implicades.
- Promoure la participació activa del les persones usuàries i famílies.
- Protegir el drets de les persones.
- Lluitar contra l’estigma.

En aquest sentit, es van posar en marxa un pla i una estratègia. El Pla d’Atenció Integral a les persones amb TMG (Trastorn Mental Greu) i la Estratègia Valenciana per a la inclusió social de les persones amb TMG. Tant l’una com l’altra acaben en el 2022.
En el marc d’aquest pacte, la Conselleria ens ha informat d’una iniciativa concreta que es posarà en marxa en els municipis de més de 20.000 habitants relacionada amb la salut mental des de la seua vessant social. La posada en marxa d’un “programa” específic d’inclusió comunitari de persones amb trastorn mental. Per aquesta finalitat, es crearan, en el marc dels Serveis Socials municipals, equips de professionals compostos per traballadores i treballadors socials, psicòlegs i educadores i educadors socials que realitzaran intervencions comunitàries centrades en la persona usuària, la seva família i el seu entorn. Unes intervencions que tractaran en tot moment de mantenir un model inclusiu que evite la institucionalització de les persones. Per a això es realitzaran coordinacions contínues amb els diferents recursos (CEEM , USM, CRIS i pisos tutelats), els centres, les famílies i l’administració amb l’objectiu de posar el focus en la detecció, prevenció i actuació contextualitzada. Un exemple d’aquest programa serà la ciutat de València on a la si del seu ajuntament, es té previst contractar 88 professionals dels Serveis Socials abans esmentats. Caldrà estar pendents d’aquests “contractes programa” que la Conselleria farà arribar als ajuntaments seguint el nou model d’aplicació dels programes per a aquest any 2021, i que suposa una major supervisió de la Conselleria. No es tracta solament que els municipis ofereixen els seus programes sinó que implementen allò què des de la Conselleria els arribe.

D’altra banda, en la reunió també s’ha plantejat per part del sindicat, qüestions relacionades amb les tuteles de les persones amb diversitat funcional psíquica. Els familiars denuncien una pràctica que consisteix en cedir la tutela a la Conselleria amb la finalitat d’aconseguir plaça en un centre.
Aquesta situació es produeix perquè les persones tutelades per la Conselleria aconsegueixen abans un centre que els tutelats pels seus familiars…
Una dificil situació per a les families que el SA i la DG s’han compromès a estudiar.


D’altra, informar que, per a aquest any 2021, s’ha produït un increment del pressupost. En la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, amb 1.941,4 milions per a 2021 (+19,1%), destaquen els augments en atenció a la dependència (452,2 milions, un 22,2% més) i en la renda valenciana d’inclusió (185 milions, un 18% més), al costat de la “reivindicació històrica” d’equiparar els salaris del personal sanitari de residències amb el de la resta de la sanitat pública.
Dins del departament de la Consellera Mònica Oltra, hi ha altres partides que creixen com és el departament d’infantesa i adolescència (+16,7% fins a 66 milions), majors (+14,6% fins a 76,8 milions), diversitat funcional o discapacitat (+12% fins a 55,1 milions) o planificació per a construir instal·lacions (+8,9% fins a 397,5 milions).
Com a valoració general de les accions de la Conselleria en aquests dos anys de pacte autonòmic, Intersindical Valenciana considera positiva aquesta participació diversa en el pacte en el qual es va implicar la societat civil i no solament els agents socials majoritaris. No obstant, considerem que els assoliments són insuficients en una matèria tan delicada i rellevant per a la salut social com és la salut mental.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.