Intersindical Inclusiva

Intersindical Valenciana es reuneix amb Irene Gavidia, la nova Secretària Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials

05 / 11 / 2020 | Intersindical

Hui dijous dia 5 de novembre, membres del Grup de Polítiques Socials de la Intersindical Valenciana s’han reunit online amb la Secretària Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials Irene Gavidia Mir.

A la reunió han participat treballadores socials i educadores socials, afiliades i delegades del sindicat d’STAS- Intersindical com Elisa Linares (coordinadora de Intersindical-STAS administració local), Cristina Martínez, Raquel Durbá, Mónica Martínez o Elena Pascual. Així mateix ha participat la responsable de l’àrea d’Intersindical Inclusiva Lola Navarro i el Coordinador del Grup de Polítiques Socials Xema Sánchez. Ha participat també, Emilio Sarzo com a component del GPS. Per part de l’administració, ha participat com assessor tècnic de la SA, Joan Conca.

La reunió s’ha centrat en les demandes del nostre sindicat referents a la “estabilitat laboral” i el reconeixement de les treballadores i treballadors dels serveis socials municipals que, encara a dia de hui, la seua tasca professional, continua sent poc valorada per part de molts serveis municipals de base.

Els Serveis Socials a nivell competencial pertanyen als ajuntaments, no obstant entenem que la tasca de la Conselleria respecte aquestes treballadores és molt important, i per tant li hem demanat a la SA convertir a nivell legal uns serveis essencials fonamentals de cara el reconeixement professional de la figura del treballador/a social. Aquesta nova força de llei ha d’anar acompanyada d’un procés d’estabilitat creixent perquè les treballadores i treballadors del serveis socials siguen part de les plantilles municipals d’una manera estructural i no sols conjuntural.

Concretament li hem sol·licitat a la SA, Irene Gavidia, que cal tenir en compte la situació laboral d’aquestes treballadores que en la major part dels ajuntaments estan treballant amb contractes temporals i per programa amb data de caducitat, el que repercuteix negativament en l’estabilitat laboral i du aparellat com a conseqüència una pitjor qualitat en el servei que es presta a les persones usuàries.

Cal i així li ho hem manifestat, que en el “nou contracte programa” que es pretén acordar amb cadascun dels ajuntaments, s’estableixca el criteri de l’estabilitat i condicions laborals de les treballadores socials. Que es controle i fiscalitze el compliment dels objectius del “nou contracte programa” respecte a la igualtat i no discriminació de drets i oportunitats entre les treballadores dels equips de Serveis Socials i la resta del personal de l’administració.

A més li hem comunicat que l’administració ha de consolidar sense més demora els llocs del personal de Serveis Socials i garantir la seua estructura en les plantilles de personal, demanant la col·laboració de la conselleria per fer realitat aquest objectiu.
S’ha sol·licitat també la possibilitat de crear una borsa per a substitucions i baixes del personal dels SSSS.

Se li ha explicat a la SA que els Serveis Socials municipals estan assumint tasques que correspondrien a altres Conselleries com per exemple el control de l’absentisme escolar (Conselleria d’educació), o bé el compliment de les mesures judicials dels menors i la intervenció familiar (Conselleria Justícia), o la intervenció en malalts mentals, persones amb toxicomanies (Conselleria Sanitat). Totes aquestes funcions les estan assumint les treballadores dels SSSS sense tindre un referent comú en la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

En resum li hem demanat a la SA que faça complir la llei 3/2019 de Serveis Socials Inclusius i que s’implemente d’una manera ràpida i efectiva així com els decrets que la desenvolupen,  tenint en compte sobretot els articles 12 i 81 considerant a les treballadores i treballadors que porten a terme aquest Servei part fonamental per a aconseguir els objectius que persegueix aquesta Llei.

Recordem que la nova llei de serveis socials inclusius (LSSI), que es va presentar fa un any, abraçava grans esperances atès què els serveis socials essencials es concretaren també en una necessària estabilitat laboral i un procés de “funcionarització” de les treballadores i treballadors municipals.
Precisament l’article 90 de la llei, aposta per aquesta “estabilitat laboral” que suposa que les plantilles municipals de serveis socials posen en marxa els mecanismes per a integrar els “contractes/programes” en el marc de les accions municipals.
Des del sindicat entenem que ja no és suficient amb les actuals “subvencions” conjunturals d’un any de durada en la qual la treballadora o el treballador realitza funcions essencials relacionades amb dependència, salut mental, migració o col·lectius desfavorits i dependre de la renovació d’aquesta “ajuda” per a l’any següent.

La SA ens ha explicat que dins del marc de les funcions autonòmiques, la Conselleria exigirà als ajuntaments la posada en marxa de nous “contractes/programa” que donen estabilitat a aquest personal durant quatre anys renovables. Aquests nous contractes substituiran a les actuals subvencions anuals o línies nominatives que precaritzen la vida laboral. Tot això dins del nou marc de Coordinació Interadministrativa que va acompanyat amb un Decret Llei que es posarà en marxa al llarg de l’any 2021 i que col·locarà als ajuntaments en la tessitura d’acceptar aquesta major estabilitat. El fet que els serveis municipals no acceptaren aquestes condicions, implicarà que no rebran els fons necessaris per a posar-lo en marxa. Aquesta mesura anirà associada a l’avaluació i supervisió d’aquestes noves maneres de finançament en els serveis socials. A més s’ha fet també especial èmfasi en la necessitat que, davant els incompliments d’aquests requisits, s’amplie la quantitat d’inspectors/res i que la mateixa coordinació interadministrativa siga continuada en el temps.

Intersindical Valenciana, durant l’any 2021 estarà pendent d’aquestes negociacions interadministratives que han de redundar en la millora de les condicions laborals de les persones treballadores del serveis socials dels ajuntaments i, en conseqüència, en el benefici de les i els usuaris dels serveis socials, les persones més vulnerables.

Finalment, el compromís de la nova SA d’Atenció primària ha estat continuar informant a la Intersindical de les mesures, calendaritzar reunions periòdiques amb el Sindicat i escoltar les propostes presents i futures que els puguam presentar.

Des de la Intersindical Valenciana, continuarem lluitant perquè es reconega la tasca que estan fent les treballadores i treballadors del serveis socials amb aquesta lluita futura per l’estabilitat que considerem imprescindible en un temps com el nostre on els serveis socials són bàsics perquè la cohesió social i la justícia social no siguen només belles paraules sinó realitats concretes.
     
                                                València 5 de novembre 2020




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.