Intersindical Inclusiva
Salut mental

Intersindical Valenciana demana que es compleixen els acords en matèria de salut mental al País Valencià

Intersindical Valenciana a través de la seua Àrea Intersindical Inclusiva, celebren hui dia 10 d’octubre el Dia Mundial de la Salut Mental.

10 / 10 / 2023 | Intersindical

Sota el lema “Salut Mental, Salut Mundial, un Dret Universal” organitzacions socials de tot el món recorden aquest dia la importància de tenir unes polítiques públiques de suport a les persones amb afectacions de salut mental.

Es tracta d’una iniciativa de la Federació Mundial de la Salut Mental (WFMH, en les seues sigles en anglès) que se celebra en més de 100 països.
Cada any aquesta organització proposa un aspecte de la salut mental, sota la forma de lema, al costat d’uns continguts sobre aquest lema de salut mental. L’objectiu comú és que totes les persones adquireixen un compromís conjunt amb la salut mental i el benestar emocional de nens, nenes i adolescents.

Com defineix l’OMS: “La salut és un estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l’absència d’afeccions o malalties” i aquest fet ha quedat en evidència en els últims anys per l’impacte mundial que la pandèmia del covid-19 està tenint en la salut mental de la població mundial, especialment en la infància i l’adolescència.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en el món, una de cada set persones joves de 10 a 19 anys pateix alguna afectació de la seua salut mental.
A nivell estatal l’última Enquesta Social i de Condicions de Vida Any 2021, després de la pandèmia, revela un increment del percentatge de persones de 15 a 29 anys amb sentiment de “baix benestar general”, del 13,3% en 2017 al 26,8% en 2021; i també en el mateix rang d’edat, un augment de més de 2 punts del percentatge de persones que creuen necessitar atenció en salut mental (8,1% en 2017 a 10,7% en 2021).

Intersindical Valenciana fa una demanda a les polítiques públiques de l’actual govern valencià perquè es porten a cap els acords que es van prendre i que es van reflectir en el denominat Pla Valencià d’Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives.
La Generalitat es va comprometre a invertir en l’any 2023/24 uns 40 milions d’euros, a més de la incorporació de 250 professionals sociosanitaris. Les accions que comporta aquest pla, desplegava accions fins a l’any 2026, on en els pròxims anys, aquests professionals anaven a tindre un increment de plantilla i reforç en els seus centres de treball.

Intersindical Valenciana exigeix als actuals polítics que governen la Conselleria de Serveis Socials que es materialitzen els objectius previstos per al pla, entre els quals tenim:

- L’atenció i suport específic per a la població infanto-juvenil. Es preveu en 2023/24 la incorporació de sis equips mòbils d’intervenció comunitària amb la contractació de 24 professionals, la posada en marxa d’un nou hospital de dia infanto-juvenil situat a la població valenciana de Canals amb la contractació de 9 professionals, la reforma i condicionament de les instal·lacions de dos nous hospitals de dia infanto-juvenils a Sagunt i Gandia i la creació d’una unitat residencial d’acolliment en crisi a la província d’Alacant que suposarà la contractació de 18 professionals.

- L’atenció i suport a les persones amb trastorn mental greu, creant al llarg del 2023 nou equips de tractament comunitari, la qual cosa suposarà la contractació de 54 professionals, la creació de 3 unitats mamà-bebè, una en cada província, formades per 6 professionals, així com la creació d’un hospital de dia a la Pedrera-Dènia per a intervencions intensives, que disposarà de 8 professionals.

- L’atenció a les drogodependències i trastorns de comportament, amb la contractació de 85 professionals durant els anys de vigència del pla, entre altres mesures.

Aquestes acciones, entre altres, vam ser acordades pels agents socials i les organitzacions sindicals i el sindicat considera que no es poden quedar en paper mullat ja que són fruït d’un treball col·laboratiu i participatiu.
En definitiva, seguint els nostres principis rectors d’intervenció sociopolítica en els assumptes candents de la nostra societat, Intersindical Valenciana ha defensat un model de salut mental on els drets humans i la inclusió social siga el nord.
Seguint el lema que s’ha triat enguany i que secundem, recordem que la SALUT MENTAL és un DRET HUMÀ UNIVERSAL.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.