Intersindical Inclusiva

La Intersindical Valenciana es reuneix amb la Secretària Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials, Elena Ferrando

21 / 05 / 2020 | Intersindical

Una delegació de la Intersindical Valenciana, concretament del Grup de Polítiques Socials de la Intersindical Inclusiva, Cristina Costard, Elisa Llinares (Intersindical-STAS), i Emma Rodríguez, Lola Navarro (STEPV-Iv), ens hem reunit aquesta setmana amb la Secretaria Autonòmica d’Atenció Primària, Elena Ferrando.
En un primer moment li hem traslladat la importància de cobrir totes aquelles necessitats bàsiques de la gent que està patint dificultats econòmiques com a conseqüència de la pandèmia. Per al Sindicat poder donar solució i cobrir les necessitats d’aquestes persones, és un requisit prioritari, per la qual cosa li hem preguntat com i de quina manera es van a compatibilitzar una vegada s’aprove l’ajuda estatal de l’Ingrés Mínim Vital amb l’ajuda de la Renda Valenciana d’Inclusió que porta ja més d’un any en marxa al País valencià.

La Secretaria Autonòmica ens ha explicat que l’aprovació del Reial Decret Llei de l’IMV esta previst per al pròxim 26 de maig pel Govern central, posteriorment es concretarà en un Decret Llei en les distintes autonomies. La idea de la Conselleria és implantar aquest model d’ajuda en la nostra Comunitat a l’igual que esta fent el País Basc. Segons ens ha explicat, l’Ingrés Mínim Vital que proporciona l’Estat serà una ajuda complementària que es podrà compaginar amb l’ajuda de la Renda Valenciana d’Inclusió. És a dir els ciutadans (usuaris) que ho necessiten podran sol•licitar l’IMV i la conselleria de Polítiques d’Igualtat, si prèviament tenen itineraris encetats d’ajudes de RVI, podran complementar aquests itineraris amb l’ajuda de l’IMV a través dels seus Serveis Socials.
Ha continuat dient que la dificultat recau en qui ha de tindre la competència de gestionar l’ajuda de l’IMV. Segons ens ha explicat, la competència de la gestió és possible que siga del Ministeri de la Seguretat Social, serà aleshores l’INSS qui es farà càrrec de gestionar l’IMV. No obstant açò, caldrà esperar al redactat del RD Llei del dimarts que ve per saber exactament quin ministeri tindrà la competència d’eixa gestió.
Des de la Intersindical entenem que les peticions d’aquestes ajudes, suposaran un increment en el volum del treball per al personal de Serveis Socials, Intersindical-STAS li ha fet aquesta observació a la SA que ha estat d’acord en que aquesta nova tasca serà una càrrega addicional per als Serveis Socials.

Per la qual cosa li hem plantejat a la SA les reivindicacions laborals que aquestes treballadores i treballadors venen reclamant des de fa anys, l’estabilitat en els seus llocs de treball i un augment dels recursos humans i materials per a poder atendre adequadament aquests serveis considerats essencials i imprescindibles.

Intersindical-STAS li ha recordat a la SA que el personal dels serveis socials està treballant amb contractes interins, temporals o per programes amb data de caducitat, la qual cosa es tradueix en inestabilitat i inseguretat laboral.

Elena Ferrando s’ha mostrat molt sensible en aquest tema i ha manifestat estar d’acord amb les peticions del Sindicat sobre la situació laboral de les treballadores i treballadors dels Serveis Socials, i ha explicat l’esforç que la Conselleria ha estat fent per intentar que aquests equips passen a formar part del personal de la GVA, però per raons de l’ordenament jurídic no ha sigut viable. Una altra opció que s’estudia és que siguen els ajuntaments els que assumisquen en les seues plantilles a aquests equips, cosa que fins el moment tampoc ha sigut possible.

Per a forçar i posar fi a aquesta situació de precarietat laboral, la Conselleria ha sol•licitat a cada municipi una memòria sobre les condicions laborals del personal dels Serveis Socials, per a emetre un informe que visibilitze a aquest personal i procedir a l’estabilitat laboral dels seus llocs de treball.

Intersindical-STAS, li ha sol•licitat que ens lliure el document amb les dades laborals d’aquests equips per municipis i així poder contrastar-los amb els propis per a fer una valoració i aportacions a l’informe.

És de reconèixer que la SA ha mostrat gran sensibilitat en el tema del personal, fins al punt que ha manifestat estar d’acord amb una futura vaga a nivell del personal que formen els equips dels Serveis Socials.

Seguidament la Intersindical li ha preguntat a la Secretaria Autonòmica per la fase 2 de la desescalada, com i de quina manera van a concretar les mesures que a grans trets venen recollides en la Resolució sobre el pla de transició a la normalitat de la desescalada que es va publicar el passat 14 de maig per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Socials.

Per al Sindicat és preocupant i li ho hem fet saber en repetides ocasions a la Secretària d’Atenció Primària, la situació de les residències de majors. Encara que últimament ha minvat el nombre de defuncions en les residències, trobem i així li ho hem dit de novament en la reunió que no es pot baixar la guàrdia i més quan es tracta de col•lectius vulnerables amb un alt risc de contagi. Hem insistit en que cal des de la Conselleria implementar tots els esforços i recursos materials que estiguin a l’abast per evitar un possible rebrot del virus una vegada passat l’estiu, com així vaticinen els experts. Atenent a aquets nou rebrot el sindicat li ha instat a implementar mesures abans d’acabar la fase 3 de desescalada. S’ha pres nota de les recomanacions del Sindicat i ens ha comentat que pel que fa a les residències de majors, tenen clar que fins que no passem a la fase 4 les van a mantenir tancades, i baix la competència de sanitat.

Finalment la SA ens ha confirmat a la Intersindical Valenciana que ens emplaçarà a pròximes reunions per seguir treballant aspectes que es deriven de la llei de Serveis Socials Valenciana.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.