Drets democràtics

Ni ‘llei mordassa’, ni mordassa maquillada

Diumenge 13 de febrer s’ha convocat una concentració a València contra aquesta llei que s’ha aprofitat per a desmobilitzar organitzacions, activistes, periodistes i la ciutadania en general

11 / 02 / 2022 | Intersindical

La llei mordassa, aprovada pel Partit Popular en l’any 2015, s’ha utilitzat de forma recurrent per desmobilitzar organitzacions, activistes, periodistes i a la ciutadania que s’implica en la defensa dels drets humans. En breu es reformarà la llei de seguretat ciutadana però, tal com s’ha plantejat la reforma, la llei encara mereixerà el qualificatiu de llei mordassa.

L’acord del govern per la reforma de la llei ha arribat amb molts anys de retard i damunt, el que és pitjor, la seua aprovació no elimina els elements més lesius per als drets humans. D’aquesta manera, la proposta de reforma, la llei de seguretat ciutadana, continua sent una mordassa per a la protesta pacífica. És a dir, la reforma constituïx un maquillatge de la llei mordassa.

Des de l’aprovació de la llei en 2015 i fins a desembre de 2019 es varen imposar 140.000 sancions en base únicament a dos articles: resistència, desobediència o negativa a identificar-se” (36.6) i “faltes de respecte a l’autoritat” (37.4). El que suposa el 70% del total de sancions imposades en matèria de seguretat ciutadana.  A més, s’han documentat nombrosos casos on aquestes sancions s’han utilitzat de manera arbitrària en situacions de protesta, agredint els drets de reunió i expressió. Per aquest motiu, no entenem que cap dels dos articles es modifique en l’acord de la nova reforma.

Un altre fet molt cridaner és que la proposta de reforma tampoc planteja eliminar l’article relatiu a la “difusió d’imatges” d’actuacions policials (36.23). Les actuacions policials han de poder ser documentades per periodistes i per la ciutadania en general.

La proposta de reforma no redueix els amplis poders discrecionals de les forces i cossos de seguretat, ni estableix mecanismes adequats de control i rendiment de comptes, deixant la porta oberta a actuacions arbitràries. Tampoc es prohibeix l’ús de pilotes de goma ni es compromet a fer públics els protocols d’ús de la força en situacions de protesta. I encara menys es planteja eliminar l’aparent cobertura legal que ofereix la llei a les conegudes com a “devolucions en calent”.

El pròxim diumenge dia 13 ens mobilitzem per fer públic el refús d’aquesta llei per part dels col·lectius, organitzacions, moviments socials i ciutadania que treballen cada dia al carrer denunciant vulneracions de drets humans. La reforma de la llei de seguretat ciutadana ha de garantir l’exercici del dret de reunió i expressió. Exigim als partits polítics que compleixen els tractats internacionals de drets humans. Per tant, la nova llei ha de:

•  Eliminar aquells articles que puguen limitar el dret de reunió, expressió i informació.
• Incorporar mecanismes independents d’investigació per evitar l’ús excessiu de la força o actuacions arbitràries de la policia.
• Derogar la disposició addicional que busca donar cobertura legal a les expulsions sumàries d’Espanya a Marroc.

Col·lectius signants:

Amnistia Internacional, Ecologistes en Acció de València, Greenpeace, SIMAP-PAS, Intersindical Valenciana, Per l’horta, Stop deshaucios social, Extinction Rebellion València, CEAR PV, Coordinadora Valenciana deONGD. Antimilitaristes moc, Perifèries, Candombe Asociación Intercultural, Plataforma afectados por la hipoteca del PV (PAHs), Entrebarris, #RegularizacionYa Comité València, PAH Valencia, Acció Ecologista Muntanyera, Unió de Periodistes, Anticapitalistes PV, Amigues de la Terra València, Plataforma CIEs no, Tanquem Cofrents, Marfull ae agró, Decidim!, C.O.S., CGT-PV, CSOA l’Horta, Plataforma Per Russafa, Aliança per l’Emergència     Climàtica València, ATTAC País Valencià.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.