Intersindical Inclusiva
Llei de dependència

UN ACORD ESTATAL EN MATÈRIA DE SERVEIS SOCIALS

19 / 01 / 2021 | Intersindical

La Secretaria d’Estat de Drets Socials, dependent de la Vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030, ha signat al costat dels agents socials majoritaris, un acord en matèria de serveis socials al qual ha denominat Pla de Xoc i impuls del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència.
Ara com ara, aquest acord no deixa de ser un marc general que haurà de ser confirmat per les Comunitats Autònomes a través del seu Consell Territorial. Cal no oblidar que les competències en aquesta matèria són autonòmiques.
L’objectiu general d’aquest acord és aprofundir i desenvolupar molt més la Llei de Dependència que ja té 14 anys i per tant el Sistema d’Atenció a la Dependència (SAAD) tant referent als seus usuaris com a la millora de les condicions laborals de les treballadores i treballadors dels Serveis Socials.
En aquest sentit, l’acord suposarà un augment del finançament del SAAD per part de l’Administració General de l’Estat d’almenys 600 milions d’euros durant 2021, així com “una pujada de les quanties del nivell mínim del 17,4% i la recuperació del nivell acordat”.
Està per veure com aquest increment es concretarà en allò que afecta a les diferents Comunitats Autònomes. Alguns objectius concrets que es desprenen de l’acord són els següents:
- Reduir llistes d’espera. Textualment es diu: “reduir de manera substancial la llista d’espera i els temps de tramitació de les sol·licituds; assegurar que les condicions laborals de les persones que treballen en el SAAD són adequades; i introduir millores en els serveis i prestacions que garanteixen l’atenció adequada de les persones dependents, preferiblement mitjançant serveis professionals de qualitat”.
- Compromís de revisió de l’acord d’acreditació de centres i serveis del SAAD, que seran enviades al Consell Territorial perquè les tinga en consideració. Textualment es diu:

“Millores que reforcen la qualitat dels serveis; les condicions laborals de les persones que treballen en ells; així com l’adopció de les mesures necessàries per al compliment d’estàndards de qualitat, incloent el possible increment dels preus de concert vinculats a la millora dels estàndards de qualitat en l’atenció i l’ocupació”.
-Millora dels serveis de teleassistència. Textualment es diu: “totes les persones dependents amb grau reconegut que viuen en el seu domicili tindran accés al servei de teleassistència, que passarà a considerar-se un “dret subjectiu” lligat a la condició de dependència”.

Intersindical Valenciana valora positivament aquest acord i alhora posa damunt la taula la necessitat que les mesures es concreten en el nostre territori i no acaben en lletra morta. Les llistes d’espera al País Valencià continuen sent escandaloses i les condicions d’estabilitat laboral de les treballadores i treballadors dels Serveis Socials són manifestament millorables. Per exemple, tal com ve exigint el nostre sindicat, es demana que els “nous contractes programa” que es posen en marxa respecten la igualtat i no discriminació de les treballadores i treballadors dels Serveis Socials i la resta del personal de l’administració.
D’altra banda, és important recordar que els acords en matèria de Serveis Socials han d’obrir-se a altres fórmules participatives més enllà de les taules de diàleg social en les quals només estan representats els sindicats majoritaris i les patronals CEOE i CEPYME.

Des de la Intersindical entenem els serveis socials com un bé essencial de totes i tots, on els acords transversals i inclusius han d’estar representades per altres organitzacions i vertaderament hi haja un moviment social real, en aquests temps col·laboratius, més necessaris que mai.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.