El sistema públic de pensions, en un carreró sense eixida

La Coordinadora Estatal en Defensa del Sistema Públic avisa sobre els perjuís per als i les actuals i futurs pensionistes de les darreres reformes del sistema.

03 / 10 / 2017 | Intersindical

La Coordinadora Estatal en Defensa del Sistema Públic de Pensions desitja manifestar a tota la ciutadania les consideracions següents:

El sistema públic de pensions es troba en un carreró sense eixida produït per les reformes dutes a terme en l’any 2011 (PSOE i signada pels sindicats) i 2013 (PP). El col·lectiu de 9.400.000 persones que després de la seua vida laboral van accedir a la situació de pensionistes i les seues famílies es troben en una situació crítica, per culpa de la congelació de les pensions i pel fet que, en molts nuclis de convivència, representen l’única aportació fixa a les malparades economies de les classes populars massacrades per esta estafa anomenada crisi.

Estes reformes, segons experts econòmics i fundacions (FUNCAS), suposaran en un període mitjà una pèrdua del poder adquisitiu dels pensionistes el 35%. La situació és inadmissible i intolerable.

Des de la CEDSPP, reunits en assemblea el passat 14 de setembre a Madrid, considerem que allò que ens uneix i impulsa la nostra lluita és la taula reivindicativa que proposem.

El Grup Parlamentari Confederal Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea, constituït per 71 diputats i diputades, va registrar amb data 5/7/2017 una Proposició de Llei elaborada amb el suport d’economistes i professors de reconegut prestigi on s’arreplega la necessitat de tornar l’edat de jubilació als 65 anys –retirada amb la reforma de les pensions de 2011–, així com acabar amb l’índex de revalorització i el factor de sostenibilitat, vinculant les pensions a l’IPC real.

Sense renunciar a la continuïtat de la lluita pels nostres objectius, saludem i donem suport a les millores incloses en esta Proposició de Llei, que coincideixen en gran mesura amb la nostra taula reivindicativa. Taula que exposem al final d’este comunicat. Saludem també les lluites de totes i tots els pensionistes per unes pensions dignes.

Des de la Coordinadora considerem que no podem reivindicar en el carrer menys del que es planteja i es debat al Congrés dels Diputats, ni deixar exclosos drets humans ja reconeguts internacionalment, ja que seria una falta d’ètica i de responsabilitat per la nostra part davant la greu situació que vivim milions de pensionistes, conseqüència de les lesives reformes de 2011 i 2013. No podem amagar, davant la situació de desocupació de la joventut, la necessitat de tornar a reivindicar la jubilació als 65 anys. Els partits i els sindicats que van fer costat a les reformes han de plantejar-se la situació, ja que és el moment d’unir forces per donar suport, com fem des de la CEDSP, la Proposició de Llei que s’ha presentat en les Corts contra estes reformes regressives del sistema públic de pensions, i afirmar que són perfectament viables i que han d’introduir-se les modificacions necessàries perquè s’incloguen mesures efectives per a eliminar la “bretxa de gènere” i així aconseguir que s’elimine la injusta discriminació cap a la dona.
La Taula Reivindicativa de la Coordinadora Estatal en Defensa del Sistema Públic de Pensions és la que adjuntem a continuació:

Bloc legal

 1. El Sistema de Pensions de la Seguretat Social ha de mantindre’s com a tal Sistema Públic i, en cas de necessitat, o dèficit, es recorrerà als Pressupostos Generals de l’Estat.
 2. Restablir la Jubilació Ordinària als 65 anys, en el context de la Proposició de Llei presentada per 71 diputats en el Congrés.
 3. Jubilació anticipada, sense penalitzar, amb 40 o més anys cotitzats, amb el 100% de la pensió.
 4. Recuperació del Subsidi per a majors de 52 anys.
 5. Integració en el Règim General de tots els Règims Especials de la Seguretat Social.
 6. Rebuig a les Reformes Laborals del 2011 i 2013, ja que la precarietat laboral afecta negativament al Sistema Públic de Pensions.


Bloc econòmic

 1. Pensió mínima de 1.084 € (a data de 2017) que garantisca amb dignitat la vida en relació a criteris de la Carta Social Europea.
 2. Revalorització automàtica de les pensions en relació a l’IPC real anual.
 3. Recuperació econòmica del que s’ha perdut des de 2011.


Bloc Social

 1. Reducció, fins que desaparega, de la bretxa de gènere de les pensions.
 2. Modificació del límit mínim en cas de doble pagador.
 3. Ple i immediat funcionament de la Llei de Dependència.
 4. Eliminar tot tipus de co/repagament i “mecadimentada”, restablir els drets sanitaris, en el sentit de la sanitat pública, universal i de qualitat que teníem.
 5. Garantia dels subministraments bàsics (energia, aigua i transport).
 6. Drets humans efectius: Dret a la Vida, a una Mort Digna, a la Llibertat, al Treball, Sanitat, Vivenda, Refugiats, Estrangeria, etc…


Que s’establisca el compromís de dur a terme un debat profund a curt termini sobre el Sistema Públic de Pensions de la Seguretat Social, amb la participació necessària de les organitzacions dels treballadors i les treballadors i pensionistes –amb totes elles– com a pas previ a la posada en marxa de la legislació necessària per a garantir el manteniment del Sistema Públic de Pensions i imports dignes.

Així mateix, escometre una vertadera reforma fiscal i una vertadera reforma laboral, en positiu per als drets de la majoria social, com a eines per a facilitar la redistribució de rendes i recursos.

Els ciutadans hem de manifestar-nos i eixir al carrer amb uns objectius clars i coincidents amb el que es demana per milers de pensionistes mobilitzats i s’arreplega per desenes de diputats i diputades en la Proposició de Llei plantejada, i recolzada per la CEDSPP.

Seria absurd i anacrònic exigir unes reivindicacions menors del que realment necessiten amb urgència els pensionistes actuals i futurs, i plantejades ja en el Congrés; el que de forma immediata es tradueix a: Derogar els aspectes més regressius de les reformes de les pensions de 2011 i 2013.
Deixa un comentari


 • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
 • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
 • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
 • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
 • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
 • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.