Valoració del recent acord social sobre les pensions

12 / 07 / 2021 | Intersindical

Governe qui governe LES PENSIONS ES DEFENSEN

El recent acord assolit entre els anomenats agents socials i el govern en matèria de pensions suposa una part, la més fàcil i a la qual s’arribava amb major consens, de totes les reformes anunciades pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. No obstant això, des de les organitzacions que subscrivim el manifest volem desmuntar davant l’opinió pública el triomfalisme dels dirigents dels sindicats signants (UGT i CC OO), la patronal i el govern espanyol davant d’uns acords que “amaguen” diverses trampes en els mateixos.

Pretenen fer-nos creure que s’han recollit velles reivindicacions del col·lectiu de pensionistes com: la revaloració automàtica amb l’IPC, la clarificació de fonts de finançament i la fi dels anomenats despeses impròpies i la derogació del factor de sostenibilitat. Cal assenyalar que aquest maquillatge del contingut de l’acord se’ls fa necessari per la pressió al carrer dels pensionistes, la COESPE i les organitzacions sindicals i socials que els hem donat suport. Hui, més que mai, cal continuar la lluita dels pensionistes, de la COESPE i de les organitzacions signants del manifest per la millora del sistema públic de pensions.

La signatura d’aquest acord suposa un gran cop a algunes de les nostres reivindicacions més importants:

- D’una banda, és un acord “de facto” de la patronal, els sindicats UGT i CCOO i el govern espanyol respecte a la reforma de les pensions de 2011 que va allargar l’edat ordinària de jubilació als 67 anys, torna a posar l’accent fonamentalment en estalvis per al sistema i deixa per al futur mesures que augmenten els ingressos. L’acord no té altre fi que perllongar la jubilació voluntària o el canvi de coeficients en la jubilació anticipada. Amb aquesta tendència, el més probable és que aviat s’estiga acordant elevar-la fins els 70 anys en lloc de tornar als 65 anys. Des del nostre punt de vista, l’acord consolida la reforma de les pensions de 2011 que va suposar un atac als drets de les pensionistes i de les treballadores i treballadors.

- Suposa també renunciar, per la via dels fets, a “conèixer” la quantia del “frau” que han suposat els anomenats “despeses impròpies” i negar així la possibilitat de “reposar” la guardiola de la Seguretat Social i de tots els fons saquejats per diversos governs. Cal tenir en compte que en aquest ús impropi que han fet els diferents governs han incomplert les seves pròpies lleis sense que ningú haja respost per aquesta il·legalitat. Ara, més que mai, cal una AUDITORIA als comptes de la Seguretat Social.

D’altra banda, preveu reemplaçar el factor de sostenibilitat de la reforma de l’any 2011 per un indeterminat factor d’“equitat generacional”, és a dir, la mateixa retallada amb un altre nom, adduint l’entrada com pensionistes de la generació del baby boom. Tenint en compte els antecedents, ens temem el pitjor. Si l’acord haguera arribat a llevar el límit les cotitzacions, assolir progressivament la mitjana en percentatge de PIB dedicat a pensions pels nostres estats veïns i altres mesures que augmentaren els ingressos de sistema, el seu finançament estaria més que assegurat i s’acabaria amb el tema, tan estimat pel poder financer, de la “insostenibilitat” del sistema.

Si en els últims anys hi ha alguna cosa que haja disminuït apreciablement els ingressos de la Seguretat Social són les reformes laborals, que han suposat una retallada important dels salaris, així com les subvencions i les rebaixes de cotitzacions patronals, tot amb el pretext de crear ocupació.
Aquest acord pretén donar suport a el Govern en la seva nova temptativa de retallar les pensions acord rere acord, pacte rere pacte. No oblidem que queden pendents els grans temes, molt problemàtics que encara s’han de tractar i en els que seguirem insistint i mantenint la seva lluita, entre altres accions amb la preparació de la manifestació estatal a Madrid el proper 16 d’octubre exigint una auditoria i defensant les pensions públiques davant l’acord i qualsevol retallada que es produesca Entre les nostres reivindicacions més importants destaquem:

  • Apropar les pensions mínimes al salari mínim i tots dos arribar al 60% del salari mitjà. Augment del Salari Mínim Interprofessional.
  • Rebuig a qualsevol foment públic de plans privats unipersonals i/o col·lectius. Estem inequívocament en contra dels plans col·lectius d’empresa que Escrivà pretén aprovar.
  • Eliminació de la bretxa de gènere també en les pensions.
  • Retrotraure l’edat de jubilació als 65 anys.
  • Auditoria pública dels comptes de la Seguretat Social per tal de recuperar els diners desviats dels fons de la Seguretat Social a “despeses impròpies”. El suposat dèficit és de l’Estat, no de la Seguretat Social.
  • Derogació de les reformes laborals de 2010 i 2012 i augment dels salaris.
  • Jubilació anticipada sense penalització amb 40 anys cotitzats
  • Cap retallada de les pensions.

Després de més de 3 anys i una pandèmia pel mig, les organitzacions signants creiem que hem defensat fidelment els drets de les persones pensionistes, que, gràcies també al nostre esforç, treball i mobilització, s’han aconseguit coses impensables com que no entrara en vigor el factor de sostenibilitat, l’anul·lació del 0,25% i la revalorització de les pensions en els anys 2019, 2020 i 2021. Eixe és el camí a seguir.


Organitzacions que subscriuen aquest Manifest:

Coordinadora Valenciana en Defensa de les Pensions
Intersindical Valenciana
CGT València
CNT València
IaioFlautas València
PAH València
Pla de Xoc Social
Sillas contra el Hambre
Decidin
Associació de Veïns i Veïnes d’Orriols
Información Obrera
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.