title


8M 2024: Pels drets de les dones, ni un pas enrere

“No oblideu mai que serà suficient amb una crisi política, econòmica o religiosa perquè els drets de les dones tornen a ser qüestionats. Aquests drets mai es poden donar per adquirits. Haureu de romandre vigilants durant tota la vostra vida”. Així ens ho va advertir Simone de Beauvoir fa un bon grapat d’anys, i ara, més que mai, aquesta reflexió s’ompli de sentit.

Imatge de la manifestació a València el 8 de març passat
27 / 03 / 2024

Intersindical dones


En l’actual conjuntura política, en què la ultradreta ha ocupat les institucions calia més que mai que les dones unides entonàrem als carrers un contundent “No passaran”

En l’actual conjuntura política, en què la ultradreta ha ocupat les institucions i, amb la complicitat del PP, s’estan desactivant iniciatives feministes que suposaven importants avanços en la protecció dels drets de les dones, quan no és nega, directament, la violència de gènere, calia més que mai que les dones unides entonàrem als carrers un contundent “No passaran”. I així ho vam fer. Segons les organitzadores de la manifestació, el passat 8 de març, Dia Internacional de les Dones, 50.000 persones inundàrem els carrers de València per cridar ben fort i clar: “Pels drets de les dones, ni un pas enrere”. Aquest va ser el lema de la manifestació que tingué lloc al Cap i Casal, en què desenes d’agrupacions feministes van inundar els carrers del centre de la ciutat en una marea violeta diversa i unida. D’igual manera, el color violeta s’estengué també arreu dels principals pobles i ciutats del País Valencià. A Castelló, el lema triat per a encapçalar la manifestació va ser: “Pels drets de les dones, més feminisme”. Mentre que, a Alacant,  encapçalava la marxa una pancarta amb el lema: “Defensant l’agenda feminista”.

I és que, encara que el context polític siga advers, el moviment feminista es troba en un moment d’empoderament: no hem d’oblidar que aquest ha sigut l’any en què les futbolistes han dit “fins ací”, demostrant-nos, a banda del seu talent professional, la seua força i el seu coratge. Exemples com aquest s’estenen també a altres àmbits, com el del cinema, en què un grup de professionals s’han unit per denunciar els suposats abusos del cineasta Carlos Vermut.

Fei i fet, un any més, el Dia Internacional de les Dones ha suposat una jornada de lluita i reivindicació, en què ha quedat clar i ras que, no només no deixarem que es retrocedisca en els nostres drets reproductius, socials i laborals, sinó que les dones avancem i avançarem imparables cap a la conquesta de la igualtat.