title


El futur de les pensions públiques passa per la mobilització social

Una imatge de l'última manifestació estatal per les pensions públiques
09 / 01 / 2024

Tere Savall Muñoz
Membre de la Unió per les Pensions-Alzira


La Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions (COESPE) té com a objectiu defendre els interessos de la ciutadania en matèria de pensions, enfront dels del capital financer, la patronal i els governs, que sovint proposen lleis que no prioritzen el nostre benestar. Per aconseguir-ho, des del moviment pensionista ens mobilitzem als carrers i places en molts pobles i ciutats de l’Estat amb objectiu de visibilitzar la nostra lluita diària contra l’atac de les forces neoliberals que volen desfer l’estat del benestar que tant ens ha costat d’aconseguir. Es tracta, en definitiva, d’aturar la privatització del sistema públic de pensions, així com de defendre els serveis públics en general.
En aquest context, el passat dissabte 28 d’octubre, va tindre lloc a Madrid la manifestació que COESPE convoca des de 2019, i a la qual van donar suport nombroses associacions de pensionistes d’arreu de l’Estat. Una jornada en què preteníem deixar clar davant l’opinió pública, que tot i estar d’acord amb algunes millores de la darrera reforma de les pensions, encara queden molts aspectes a reivindicar. Hi destaquem els següents:

  • Derogació de les lleis que reformaren les pensions en el 2011 i 2013.
  • Revalorització anual de les pensions d’acord a l’IPC real, no a l’IPC mitjà. Cal recordar que en el 2021 vam perdre un 3% de poder adquisitiu, en el 2022 un 4,3% i en el 2023 hem tornat a perdre poder adquisitiu perquè ha continuat aplicant-se l’IPC mitjà.
  • Restitució de la “pagueta”, és a dir, del sistema d’ajust anual, que compensava les pèrdues del poder adquisitiu i que va ser eliminada en l’última reforma.
  • Pensió mínima equivalent al 60 % del salari mitjà de cada país, d’acord amb el que marca la Carta Social Europea i que no pot ser inferior als 1080€.
  • Eliminació dels coeficients reductors de les pensions dels treballadors i treballadores que, amb més de 40 anys de cotització, han hagut de jubilar-se anticipadament.
  • No a la privatització de les pensions públiques, imposades en els convenis col·lectius, mitjançant el desviament de les cotitzacions a fons privats de pensions, que estan fent fallida en països com Xile, Holanda, o al Regne Unit, on han estat rescatats dues vegades.
  • Reducció, fins a la desaparició, del trenc de gènere en salaris i pensions que afecta les dones treballadores i jubilades.
  • Revalorització dels salaris d’acord a l’IPC: ens calen salaris dignes per a tindre pensions dignes en un futur.
  • Auditoria pública als comptes de la Seguretat Social, que demostraria que el sistema públic de pensions és sostenible i ens permetria conéixer el total dels fons que s’han desviat de la caixa de les pensions per a finançar despeses impròpies, com el mateix govern ha reconegut.

Fet i fet, des del moviment pensionista seguim en lluita i volem deixar ben clar que el futur de les pensions públiques depén de la mobilització social. És necessària la lluita al carrer per a defendre els nostres drets, perquè, al cap i a la fi, totes i tots som futurs pensionistes.

Governe qui governe, defendrem les pensions i tot el que és públic!