title


El sector de la neteja, en el pou de la precarietat

La situació que viuen les treballadores i els treballadors de les empreses de neteja del País Valencià està lluny d’eixir de la precarietat laboral. Si fem un repàs als convenis col·lectius de les demarcacions d’Alacant, València i Castelló comprovarem que els jornals encara estan per davall del salari mínim interprofessional (SMI).

27 / 03 / 2024

ICS - Intersindical Valenciana


És un col·lectiu feminitzat i molt precari, puix moltes de les treballadores no tenen un contracte a temps complet, un aspecte que se suma a la insuficiència dels salaris

Aquest 2024, l’SMI se situa a l’Estat espanyol en 15.876 euros anuals repartits en 14 pagues de 1.134 euros,  una xifra que no es compleix, segons els darrers convenis col·lectius de neteja d’edificis i locals d’Alacant, València i Castelló. Les comarques d’Alacant són les que més s’allunyen de l’SMI amb una quantitat anual a percebre de 14.400 euros. A Castelló, el salari arriba als 14.532,83 i, en la demarcació de València, el conveni se situa en 14.923,5 euros a l’any.

Marco Llerena (Àrea d’Acció Sindical d’ICS-Iv) denuncia que la situació no millora «en un col·lectiu feminitzat i molt precari, puix moltes de les treballadores no tenen un contracte a temps complet, un aspecte que se suma a la insuficiència dels salaris». De fet, des del Sindicat no paren de reclamar millores per a les treballadores que hi acudeixen demanant ajuda davant d’una situació insostenible.

Subrogacions i impagaments

Un altre dels aspectes a destacar del sector de la neteja és el de la subrogació, que permet que treballadores i treballadors continuen ocupant el seu lloc de treball quan canvia l’empresa que ofereix els serveis a qualsevol entitat o administració pública. Un avanç en tota regla, però, amb tot, els problemes continuen produint-se. En els edificis que pertanyen a institucions públiques, les administracions haurien de vetlar perquè es complisquen les condicions laborals. En els darrers anys, no són pocs els exemples d’empreses que han aconseguit guanyar un concurs i després deixen de pagar a les netejadores i els netejadors per a entrar, finalment, en fallida. El darrer cas, l’hem conegut enguany en la plantilla de la neteja de les Corts Valencianes. Un total de 15 treballadores i treballadors han estat sense cobrar durant cinc mesos. Per a resoldre el problema les Corts han hagut de formalitzar un contracte d’emergència per a mantindre netes les dependències del Palau de Benicarló i perquè la plantilla cobrara pel seu treball.

Els salaris anuals del sector de la neteja en edificis i locals

Salari mínim interprofessional Comarques de Castelló Comarques d’Alacant Comarques de València
15.876 euros 14.532,83 euros 14.400 euros 14.923,5 euros