title


La plantilla de Ford pateix una pèrdua brutal de poder adquisitiu

Enfront de les pujades salarials de la resta de fàbriques d’automoció de l’Estat, a Ford Almussafes continuem esperant que, des d’UGT (signant de «l’acord de la vergonya» que ja hem comentat en articles anteriors), expliquen a la plantilla per què van signar que els treballadors i treballadores comencem l’any 2026 cobrant exactament el mateix que en gener del 2021.

27 / 03 / 2024

STM Ford Almussafes


Ens trobem ja a mitjan camí dels quatre anys que dura l’acord (de 2022 a 2025), i ja podem dir que, amb l’IPC de 2022 (5,7%) i de 2023 (3,5%), hem perdut prop d’un 10% de poder adquisitiu

I això acompanyat d’una dràstica reducció de la plantilla en últims quatre anys, un augment de jornada de 15 minuts a partir del 2025 i amb dissabtes obligatoris.

Això sí, després, sense cap pudor, eixes mateixes persones delegades afirmen que a escala estatal lluiten perquè no es perda poder adquisitiu. Des de l’STM no entenem com poden presumir d’això, ja que és el mínim que ha de fer qualsevol organització sindical que veritablement defenga els drets de les plantilles a les quals representen. I, per tant, és el mínim també que haurien d’haver exigit per a Ford Almussafes, tal com sostenia l’STM.

Podran anomenar-ho com vullguen o fins i tot adornar amb paraules boniques les pagues no consolidables que ens donen, però les dades són les que són, i ens demostren i certifiquen que estem patint una pèrdua brutal de poder adquisitiu. Ens trobem ja a mitjan camí dels quatre anys que dura l’acord (de 2022 a 2025), i ja podem dir que, amb l’IPC de 2022 (5,7%) i de 2023 (3,5%), hem perdut prop d’un 10% de poder adquisitiu. A la pèrdua, ja irreversible, caldrà afegir-li tot el que pugen els preus en 2024 i en 2025. Si es confirmen les previsions del Banc d’Espanya, a la fi de 2025 haurem acumulat una pèrdua del 15% del poder adquisitiu.

Passats els 4 anys de congelació salarial, la pujada salarial en gener de 2026 serà sempre sobre els salaris que ja teníem en gener de 2021. Així que la pèrdua salarial que hàgem acumulat en els quatre anys del present acord tan terrible per als interessos de la plantilla, la continuarem arrossegant cada any de la resta de la nostra vida laboral en Ford. I no, ja no hi haurà més paguetes no consolidables. Sí, eixes que als delegats d’UGT se’ls va oblidar dir que eren un miratge per a quatre anys i, en realitat, retallades per a tota la vida.

I així i tot, de la càrrega de treball que comportarien els cotxes elèctrics de la plataforma GE2, seguim sense saber-ne res.