title


La sexualitat infantil com a trauma

29 / 01 / 2024

Begoña Siles Ojeda


CREATURA

Directora: Elena Martín
Guionistes: Elena Martín i Clara Roquet 
Fotografia: Alana Mejía
Repartiment: Elena Martín, Oriol Pla, Alex Brendemühl, Claudia Malagelada, Clara Segura, Mila Borràs, Carla Linares
País: Espanya, 2023


La directora, guionista i actriu Elena Martín, en la seua segona pel·lícula, Creatura ―la primera va ser Júlia ist (2017) ―, situa la sexualitat femenina com a tema central de la narració. Per a concretar aquest heterogeni i dilatat assumpte, Elena Martín, juntament amb la coguionista, Clara Roquet, crea una història que indaga el desig femení de Mila, la protagonista, des de la infància fins a l’edat adulta.
La pel·lícula s’inicia amb Mila adulta frustrada emocionalment perquè no pot mantindre relacions sexuals plaents amb el seu marit, al qual ama i desitja. Una frustració que somatitza en una dolorosa urticària. A partir d’aquest estigma corporal, la història es desplega a manera de teràpia psicoanalítica per a mostrar la causa emocional de l’origen del símptoma. D’aquesta manera, l’estructura temporal de Creatura s’organitza com una regressió, on es donen a conéixer els estats psicològics de Mila en relació amb el seu cos i el seu desig sexual, tant en l’adolescència com en la infància. I serà en l’etapa infantil quan aflore el símptoma en Mila. En el moment concret d’eixa etapa, la psique de Mila, de manera inconscient, relaciona dues afliccions. D’una banda, en percebre que la innocent exploració corporal, el càndid plaer sexual, incomoda els adults ―sa mare, però especialment, son pare― fins al punt que la boneguen. I, de l’altra, en unir el seu plaer sexual amb el desig al pare. Un desig que reprimeix en l’inconscient, però que brolla com a estigma corporal.
Al final de la pel·lícula, la directora evidencia, amb tendresa narrativa i sensibilitat visual, que l’origen traumàtic està en la fantasmagòrica relació que Mila ha establit entre el desig al pare i el seu plaer sexual. 
Creatura enuncia amb claredat narrativa la complexitat del desig sexual infantil i adult, del vincle afectiu entre pare i filla i, per tant, de la rivalitat en la relació de mare i filla en la infància i la pubertat.


CARTELL: